Smart Szeged

Hamarosan újra vonattal lehet majd eljutni Szegedről Temesvárra, rábólintott a román kormány a megállapodásra

A román szállításügyi és a magyar külgazdasági és külügyminisztérium megállapodott a Szegedet és Temesvárt összekapcsoló vasúti összeköttetés közös megtervezéséről és kivitelezéséről.

Az Agerpres nyomán a Maszol arról számol be, hogy a román kormány elfogadta a Temesvár és Szeged közötti vasúti kapcsolat helyreállításáról szóló, Magyarországgal kötött megállapodást. Az egyezmény értelmében a felek egy román–magyar vasúti munkacsoportot hoznak létre az új vasúti összeköttetés megvalósíthatósági tanulmányának előkészítése, a kivitelezés, valamint a jövőbeli fenntartás és működtetés érdekében.

KÖZÖSEN PÁLYÁZNAK

A román szállításügyi és a magyar külgazdasági és külügyminisztérium közös pályázatot nyújt be az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz (ERFA) a megvalósíthatósági tanulmány finanszírozására. Románia szállításügyi minisztere, Sorin Grindeanu Facebook-oldalán arról írt, hogy a vasúti kapcsolat helyreállításáról még tavaly ősszel kötött megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Kiemelte: a beruházás hozzájárul Temes megye gazdasági fejlődéséhez, sőt a teljes régióra pozitív hatással lesz.

EGYELŐRE NEM TUDNI, MELYIK VONALAT ÉPÍTENÉK ÚJRA

Az iho.hu hozzátette, hogy arról nincs hivatalos információ, hogy a román leltár szerint 718-as számú, Temesvár–Lovrin–Nagyszentmiklós (Sânnicolau Mare) mellékvonal egykor a magyarországi Apátfalváig vezető folytatását építenék-e újra. Apátfalva állomás a 121-es számú Békéscsaba–Újszeged vonal Mezőhegyes és Újszeged közötti szakaszán található, a viszonylatot 2023. augusztus 1-jétől vonatok helyett autóbuszokkal szolgálják ki az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésimód-váltási döntése értelmében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb