Közélet

Augusztustól a parkolási zónákon belüli útcsatlakozások is fizetősek lesznek, vagyis a kapubejárók és garázsbeállók is

Augusztus 1-től változik a parkolási rend Szegeden. A Szepark friss közleményében azt írja, hogy elsejétől az útcsatlakozások is fizetősek lesznek a zónákon belül, vagyis a kapubejárók és garázsbejárók is. Sőt, változás az is, hogy a legkülső zóna szomszédságában, azzal párhuzamosan fekvő utcák lakói is válthatnak most már  kedvezményes lakossági bérletet.

“Az övezet külső határát képező utcák és az övezeten kívüli, az övezet határával párhuzamos első utcák által határolt területen belül lakóhellyel rendelkező természetes személyek – mint járműüzemeltetők – a lakóhelyükhöz legközelebb eső négy, – általuk megnevezett – övezetben található utca parkolóhelyeinek igénybevételére kedvezményes lakossági bérletet vásárolhatnak (pl.: a kék zóna határán található Hajós utcában lakóhellyel rendelkező természetes személyek)” – közölte a Szepark a honlapján.

A KÉK ZÓNÁSOK VÁLTHATNAK BÉRLETET A LILA ZÓNÁRA IS

A Szepark azt is hozzátette, hogy augusztus elsejétől a kék zónán belül lakóhellyel rendelkező természetes személyek kedvezményes parkolóbérletet válthatnak a lakóhelyükhöz legközelebb eső négy, általuk megnevezett utca egyikeként a lila parkolási zóna parkolóhelyeinek igénybevételére is (Torontál tér és az Alsó Kikötő sor lila zónás része).

KÉK ZÓNA LESZ A FRISSEN FIZETŐS ALSÓ KIKÖTŐ SOR

Mint megírtuk, az Alsó kikötő sor Herke utca és a szennyvíz átemelő telep közötti szakasza is a fizető parkolási rendszer lett. A Szepark szerint ez a KÉK zóna részét képezi (ide 2 db parkolóautomata kerül telepítésre). Kiemelték, hogy pótkocsira, utánfutóra, egyéb haszonjárműre, valamint 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárműre bérlet nem váltható!

A KAPUBEJÁRÓK ÉS GARÁZSBEJÁRÓK IS FIZETŐSEK LESZNEK

“A rendeletmódosítás a fizető várakozási övezet területi hatályát kiterjeszti az útcsatlakozásokra is, amelynek értelmében a közforgalmú úttal határos ingatlan megközelítését szolgáló útkapcsolatokon (pl. kapubejáró, garázsbejáró) történő parkolás 2024. augusztus 1-től díjköteles lesz” – emelte ki a Szepark, majd hozzátették, hogy az útcsatlakozások területén a járművel történő várakozás azonban bárki számára így sem megengedett, ott a KRESZ vonatkozó rendelkezése alapján jogszerűen csak az ingatlan tulajdonosa parkolhat, vagy az a személy, akinek azt a tulajdonos engedélyezte.

Itt a KRESZ azt mondja: “a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 41. § (2) bekezdés c) pontja szerint az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást az ingatlannal rendelkezni jogosult személy hozzájárulása nélkül tilos akadályozni.”

A ZÖLD ZÓNÁBAN ÉRVÉNYES BÉRLETTEL MINDENHOL PARKOLHATUNK

Az is kiderült, hogy a zöld zónában érvényes parkolójeggyel és bérlettel, annak érvényességi idején belül a sárga, kék és lila zónák parkolóhelyei is igénybe vehetők. Mindezek mellett:

  • A sárga zónában érvényes parkolójeggyel és bérlettel, annak érvényességi idején belül a kék és a lila zónák parkolóhelyei is igénybe vehetők.
  • A kék zónában érvényes parkolójeggyel és bérlettel, annak érvényességi idején belül a lila zóna parkolóhelyei is igénybe vehetők.

Kiemelték azt is, hogy kedvezményes bérlet csak olyan járműre váltható, amelynek üzembentartója és tulajdonosa is természetes személy, vagy amely jármű magánszemélyként banktól lízingelt – de nem egyéni vállalkozás részeként üzemeltetett – és amely jármű üzembentartója természetes személy. A lízingelt járműre vonatkozó kedvezményes parkolási bérlet váltásakor a jogosultság igazolására a lízing szerződést a rendszerüzemeltető részére be kell mutatni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb