Mindenmás

Szeged365 Olvasói beszámoló: megszűnt a szelektív hulladékgyűjtő sziget a Maros utcában, ám sokan nem tudnak róla, folyamatosan hordják oda a szemetet

Áldatlan állapotok uralkodnak Szegeden az egyik Maros utcai társasház környékén: a lakók szétdobált szeméthegyekre panaszkodnak, lakásfelújítási törmelék, üvegpalackok, sőt kidobált bútorok rondítanak bele a környék összképébe. Mint Olvasónk, Attila elárulta szerkesztőségünknek, nem volt ez mindig így, a probléma mondhatni újkeletű a környéken, hiszen eddig az adott helyszínen szelektív hulladékgyűjtő sziget állt a környékbeliek rendelkezésére, ám ezt nem olyan régen megszüntette a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., ennek ellenére azonban még mindig sokan odahordják a szemetüket.

A KÖZELMÚLTBAN SZŰNT MEG OTT A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ SZIGET

Mint Olvasónk beszámolt róla, néhány nappal ezelőtt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. – tudomása szerint – lakossági kérésre megszüntette az egyik Maros utcai társasház melletti szelektív hulladékgyűjtő szigetet. Mint elmondta, erről sem a helyszínen, sem semmilyen más módon nem kapott a lakosság tájékoztatást, így annak ellenére, hogy nincs már ott semmilyen hulladékgyűjtő konténer, folyamatosan hordják oda a hulladékot, lakásfelújítási törmeléket, üvegpalackokat, bútorokat.

LEGALÁBB EGY TILTÓ TÁBLÁRA SZÜKSÉG LENNE, AMI JELZI A LAKOSSÁG RÉSZÉRE, ITT MÁR NINCS HULLADÉKGYŰJTŐ KONTÉNER

“Sajnos így még nagyobb szemétdomb lesz a belvárosban, néhány méterre a Novoteltől. Nem szép látvány sem az ott lakóknak sem a szálloda vendégeinek” – részletezte a problémát Olvasónk. Véleménye szerint sokan úgy indulhatnak el otthonról a szétválogatott hulladékkal, hogy nem tudnak a hulladékgyűjtő sziget megszűnéséről, s csak a helyszínen szembesülnek a helyzettel. Ezért Olvasónk azt szorgalmazná, hogy legalább egy tiltó táblát helyezzenek ki az illetékesek, mely felhívja a lakosság figyelmét arra, itt már nem helyezhető el a hulladék.

Az ügyben megkerestük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-t is, amint válaszuk megérkezik, frissítjük cikkünket.

AZ ILLEGÁLIS SZEMÉTLERAKÁST PÉNZBÍRSÁGGAL, BIZONYOS ESETEKBEN BÖRTÖNNNEL IS BÜNTETHETIK

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény értelmében, aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, köztisztasági szabálysértést követ el.

E szabálysértések jogkövetkezménye lehet a szabálysértési hatóság által kiszabott 150.000 Ft-ig terjedő szabálysértési bírság.

Az illegális hulladéklerakás bűncselekményi kategóriát is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető. Tehát 2021 januárjától három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik azt, aki nagy mennyiségű hulladékot, szemetet rak le illegálisan. Mi több, ha veszélyes hulladékkal teszi ugyanezt, akkor 5 évig is felkúszhat a börtönbüntetés.

A NOVOTEL KÖRNYÉKÉN MÁSKOR IS OKOZOTT MÁR GONDOT A RENGETEG ELDOBÁLT SZEMÉT

Mint tavaly novemberben beszámoltunk nektek arról, ipari mennyiségű szemét árasztotta el a Huszár Mátyás rakpart Novotel felőli lejárójánál lévő részt. Ebben az esetben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gyorsan cselekedett, Makrai László pár nappal később már azt nyilatkozta szerkesztőségünknek, hogy kitakarították az említett területet, így újra tisztaságtól ragyog a rakpart ezen része.

Reméljük a Maros utca esetében is gyorsan megoldódik a helyzet, és újra rend és tisztaság uralkodik majd a környéken.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb