Kikapcs

A hely, ahol a gyerekek önmaguk lehetnek: 800 gondoskodásban élő gyermek táborozhat idén ÁGOTA Falvában

Mehet a móka és a kacagás, hiszen idén is az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója közösen szervezi meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját, vagyis a 27. ÁGOTA Tábort. A rendezvénynek idén is a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamáson található gyermekbirodalom, ÁGOTA Falva ad otthont.

Mint megtudtuk, a rendezvényen mintegy 800 gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek táborozhat, akikkel tíz napon át segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak.

AZ ORSZÁG MINDEN TÁJÁRÓL ÉRKEZNEK GYEREKEK

A tábor megnyitó ünnepségén 2024. július 22-én segítőkkel, egyéb közreműködőkkel, vendégekkel együtt 1200 fő vesz részt. Az ÁGOTA Táborba az ország minden vármegyéjéből érkeznek a 7-18 év közötti, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek és fiatalok a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondozási területéről és az állami gyermekvédelmi gondoskodást végző intézményekből is.

Az ÁGOTA Tábor az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Éppen ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé.

ÉPÍTIK, FEJLESZTIK A GYEREKEK ÖNBIZALMÁT

A táborban a „KÁSZPEM” szemléletrendszer alapján élményprogramokba ágyazott kliens csoportos foglalkozásokkal építik, fejlesztik a családjukból kiemelt gyermekek önbizalmát, jövőképét. Ettől olyan egyedi hangulatú és hatásos az itt eltöltött idő, amit a gyermekek csak úgy neveznek: „tíz napos mennyország”.

Mint megtudtuk, az ÁGOTA Közösség célja, hogy a vér szerinti családjukat nélkülöző fiatalok megtapasztalhassák az elfogadást, a szolidaritást és azt a feltétlen bizalmat, melyet nem csak az önkéntesektől, de egymástól is kaphatnak. A tábor 10 napját magas színvonalú élményprogramok színesítik: sportbajnokságok, szépségverseny, Ki mit tud, Roma Est, Toldi verseny, kirándulások és még sok minden más.

REMÉNYT ÉBRESZTENI, JÖVŐT MUTATNI

A közösség mottója: „Reményt ébreszteni, jövőt mutatni, a bizalom sebeit gyógyítani ott, ahol a kiszolgáltatottság az úr…”. Ebben a szemléletben igyekeznek az ÁGOTA Közösség tagjai olyan mintát adni a gyermekeknek, melyben megtapasztalhatják, hogy az érdemeiktől és a környezet sokszor megbélyegző hozzáállásától függetlenül valamennyien feltétlenül elfogadható és értékes emberek, akik hazatalálhatnak ebbe a társadalomba.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb