Mindenmás

Ledőlt a Császtvay-kút teteje Vásárhelyen, a városházán majdnem biztosnak benne, hogy villám csapott bele

Ledőlt a Klauzál utcai ABC előtt álló Császtvay-kút, a város legidősebb artézi kútjának a teteje Vásárhelyen. A ledőlt részt a város elszállíttatta, egyelőre viszont nem tudni, hogy mi történt vele. A városházán azt állítják, hogy a vihar alatt villámcsapás érhette, míg mások szerint valakik megrongálták.

Egyelőre pontosan nem tudni, hogy mi okozta a Klauzál utcai ABC előtt álló, 1988 áprilisában újjáavatott Császtvay-kút felső elemének ledőlését, de a Hódpress szerint a városházán majdnem biztosnak tartják, hogy egy villámcsapás következményeként került a felső része a földre.

EGYETLEN TÉRKAMERA VAN, AZT IS LOMBOK TAKARJÁK EL

A lap szerint persze a szándékos ledöntése sem zárható ki teljesen, igaz, ha valaki nekiveselkedett volna a zivataros, viharos időben, az valószínűleg a kút medencéjébe döntötte volna bele. De nem abba esett, hanem a medencéjének a bolt felőli oldalára. A kútnak hely adó kis térre egyetlen térfigyelő kamera néz, de azt sűrű lombok takarják el, így nem valószínű, hogy látni lehet valamit a felvételén.

A lap szerint a villámcsapás mellett szól az is, hogy a kút tetején egy fémből készült díszlámpa állt, fölötte egy nagyfeszültségű vezeték húzódik, s pár méterre – a húsbolt felől – egy transzformátor is található. Mindkettő vonzza a villámokat.

RONGÁLÁS IS LEHETETT

A Promenad24 szerint a kutat – bár volt vihar az éjjel – vélhetően egy vagy több erős ember tönkretette, a felső, táblát és a tetején lámpát is tartó betonelemet ledöntötte, lelökte. Az arra járók döbbenten szemlélték a károkozást. Egy hozzáértő megjegyezte, nem a legtökéletesebben volt ugyan „leragasztva” a felső elem, de lelökéséhez szerinte nagyon nagy erő kellett, a helyreállítása pedig – bár a betonelemen nagy sérülés nem látszódik – nem két forint lesz.

KÖZADAKOZÁSBÓL ÉPÜLT

A régi közkifolyó a Császtvay vendéglő (ma Susán vendéglő) előtti kis téren állt. Császtvay István és társai az 1890-es években kértek engedélyt a várostól egy új kút fúrására. A fúrást Varga Károly végezte. A kút teljesítménye 180 liter volt percenként. Közadakozásból épült és adakozásból állították fel újra. A közkifolyó medencéjének közepén egy háromoldalú kalászi mészkőből készült kőoszlop emelkedett, amelynek márványtábláján arany betűkkel hirdették, hogy a kút közadakozásból készült. A húszas években újra fúrták. Az 1950-es években elbontották, mert „akadályozta” a forgalmat. A Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat 1988-ban állította helyre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb