Szegedi Arcok

Szakembör rovatunk bemutatja: hogyan tölts plug-in hibridet az utcán, utcai töltő nélkül, Szegeden

A válaszunk röviden, a címben feltett kérdésre: így. Kicsit bővebben: inkább mégse így. A Szegeden Közlekedünk csoportba került fel egy elég fura fotó, amelyen az látszik, ahogy a szegedi Pusztaszeri utcában valaki egy, a garázsából vagy lakásából kihúzott vezetéken át tölti az utcán parkoló Mercedes-Benz E300 DE plug-in hibridjét. A megoldás nem túl szakszerű, egyben jól rávilágít a tisztán és félig elektromos személyautók terjedésének egyik legsarkalatosabb pontjára.

A fotón minden van, amit a Szeged365 Szakembör cikkek szellemisége megkövetel:

  • utcán parkoló plug-in hibrid,
  • garázsból (vagy lakásból) kivezetett kábel,
  • biztonsági megoldásként pedig egy deszka és egy vasúti síndarab.

A megoldás nem kicsit balesetveszélyes, éppen ezért – mint az egyik szemfüles kommentelő meg is jegyezte – külön engedély nélkül nem is lehet(ne) villamos szerkezetet üzemeltetni közterületen. Az ilyen ideiglenes átvezetésekhez egyébként léteznek professzionális kábeltaposók, de engedély nélkül ezeket sem lehet használni.

Az elektromos autózás terjedésének – amely a Mercedes-Benz és a BMW első féléves eladási számai alapján úgy fest, kezd megtorpanni – egyik legnagyobb gátja a még mindig gyér közterületi töltőhálózat és az, hogy a kertes házak lakóival ellentétben egy társasházi – vagy panellakásból szinte lehetetlen szabályosan megoldani az utcán parkoló EV-k és tölthető hibridek árammal történő ellátását. Az Attila nevű felhasználó által feltöltött képek pont az utóbbi állítást bizonyítják, mi pedig csak remélni tudjuk, hogy a szombat délelőtti kompozíció sem balesethez, sem vaskos bírsághoz nem fog vezetni.

Ha már a témánál tartunk, az alábbi sztori megvan még? Ott állítólag annyi történt, hogy egy aggregátorokat bérbe adó cég vezetője egy Tesla-val húzta ki az aggregátort a Dóm térre (a mostani esetnél már nehezebb lenne valami hasonló magyarázattal előrukkolni):

Fotók: P. Attila, Szegeden Közlekedünk. A képekre Tamás nevű olvasónk hívta fel a figyelmünket, köszönjük mindkettőjüknek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb