Mindenmás

Szakembör: dízel aggregátorról töltöttek egy Tesla Model Y-t a Dóm téren (frisstíve)

“Néha kapóra jön az elektromos autó töltéséhez egy belvárosban pöfögő dízelaggregátor” – írta a CM365 – Magyar Kerékpárosklub Szeged, miután közzétették a cikkünkben is látható, a Dóm téren lőtt fotót. Szakembör rovatunk bemutatja.

A villanyautókat sok mindenért lehet szeretni, ilyen a hangtalan suhanás, a mindig azonnal rendelkezésre álló bődületes nyomaték vagy a (lokálisan) zéró károsanyag-kibocsátás. A mérleg másik serpenyőjében azonban ott van az akkumulátorgyártás okozta környezetszennyezés és az állandó lemerülés-para, amelyre a fotón látható Model-Y gazdája egy kreatív, de nem éppen környezettudatos megoldást választott hétfőn:

egy dízel aggregátort tett az elektromos autójához csatolt utánfutóra. Nesze neked, zéró emisszió.

A produkciót a CM365 sem hagyta szó nélkül, soraikat szó szerint idézzük:

“Az elektromos autók körül elég sok a kérdés továbbra is. Az akkumulátorok gyártása, és hulladékként kezelése környezeti problémákat vet föl, csakúgy, mint az áram megtermelése. (ld. fosszilis energiahordozók elégetése a légkörbe) Az akkumulátorok élettartama rövidebb, mint az autóké, a csere pedig eléggé drága, pedig önmagában egy elektromos autó sem olcsó. Ami viszont ennél is lényegesebb, az elektromos autókkal ugyanúgy állunk a dugóban, föltartjuk a tram-traint, buszt, trolit, és ugyanolyan nehéz velük parkolót találni, és valahogy a közterületi töltésüket is meg kell oldani, ráadásul a töltés jóval tovább tart, mint egy tankolás. Minden jel arra utal, hogy az elektromos autókkal valójában nem a világot akarják megmenteni, hanem az autóipart”

– írta a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete, akik zárásként hozzátették, hogy a városi közlekedési valódi, fenntartható alternatívája, a kerékpár viszont ezennel a Dóm tér mindkét oldaláról ki van tiltva, ugyanis épül a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőtére.

FRISSÍTVE: NEM ÚGY VOLT AZ ÁM!

Nem hagyta szó nélkül a történteket a blogger, Horváth András sem, aki szintén posztolt a Szegeden töltött Tesláról. Mint írta, sokan elküldték neki, hogy “na tessék, dízel aggregátor tölti a Teslát, milyen gáz már.” A blogger erre azt írta, hogy:

“Akkor segítek és elmondom: emberünk abból él, hogy aggregátorokat ad bérbe. Teslával vontatja őket különböző helyszínekre, itt épp Szegedre. Nem azért hord magával egy sok milliós aggregátort, hogy az autót töltse ha az lemerül. Gondolkozzatok már… Mint látszik az egyik kábel megy a munkavégzés helyszínére, a másik kábel a Teslába, ha már úgyis dolgozik a generátor, akkor miért ne töltené az autót is. Ennyi a történet. Természetesen mindenki lehozta a képet, utánajárás nélkül, kommentekben megy a hatalmas fröcsögés, hörgés fogalmatlanul. Pedig csak meg kéne köszönni emberünknek, hogy akár egy 20 litert fogyasztó Ford Raptorral is húzhatná az aggregátort, de inkább egy Teslával teszi.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb