Közélet

Nem tudja kifizetni az igazságügyi szakértőit a rendőrség, mert nincs rá pénze

Akkora pénzhiánnyal küszködnek a rendőr-főkapitányságok, hogy a saját maguk által kirendelt igazságügyi szakértőket sem tudják maradéktalanul kifizetni. A szakértőknek a kirendeléseket kötelező elfogadniuk, ráadásul a kiszámlázott, ám ki nem fizetett összegek után tőlük már be is hajtották az adókat. Akad olyan szakértő, aki emiatt beperelte a rendőrséget.

“A tavaly decemberben benyújtott számláimat sem fizették még ki: a kiszámlázott, de a be nem folyt összeg után pedig már be kellett fizetnem 600 ezer forintnyi társasági adót is. Még jó, hogy nem áfa-körben vagyok, mert akkor már milliókat fizethettem volna az államnak, hogy ingyen dolgozhassak” – írta a 24.hu-nak egy neve elhallgatását kérő informatikai szakértő, akinek 4–5 millió forint lejárt követelése van a rendőrséggel szemben.

TÖBB PER IS INDULT

Több per is indult az elmaradt kifizetések miatt, de csak az egyik felperes vállalta névvel és arccal is a történetét. “Mi a hatóság által kiállított jogerős díjmegállapító határozat alapján állítjuk ki a számlákat. Az egyik ilyen számla után fizetési meghagyást bocsátottam ki, miután hónapokig hiába vártam a pénzemre. És mit csinált a rendőrség? Nem ismerte el a tartozást, vagyis a saját jogerős határozatát, és ellentmondással élt csak azért, hogy ne legyen azonnal inkasszálható a tartozása” – mondta Fülöp a 24.hu-nak.

ELISMERIK A FIZETÉSI NEHÉZSÉGEKET

A bíróság végül kimondta, hogy a jogerős hatósági határozatban rögzített követelés azonnal végrehajtható. Deli Kálmán, az Igazság az Igazságügyi Szakértőkért Egyesület elnöke azt nyilatkozta a lapnak: „A rendőrség költségvetésének megkurtítása nem új keletű jelenség, ilyen előfordult már a ’90-es években is, de akkor az illetékes rendőri vezető úriember volt, és szeptemberben tájékoztatta az igazságügyi szakértőket, hogy nem tud fizetni, ne küldjenek számlát, de minden szakértői díjat kifizet a következő év február végéig. Tartotta a szavát.” A rendőrség elismeri a fizetési nehézségeket – szerintük a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését – írja a HVG szemlézésben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb