Kikapcs

Sci-fi, Szeged felett: extrém égi jelenség érkezik, távcsöveket bekészíteni!

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest,

  • a Fiastyúk csillaghalmaz,
  • a Hold sarló,
  • a Mars,
  • a Jupiter,
  • és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Ezt követően augusztus 4-én és 5-én a Mars a Bika felső szarvának csúcsára lép, így a Jupiter, a Mars és az Aldebaran formáznak majd egyenlő szárú égi háromszöget − írja közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amit az Index szemlézett.

Július 30-án a fogyó holdsarló 30 fokos magasságban látszik majd a keleti látóhatár felett, sőt megvilágítatlan oldalának szürke fénye is megfigyelhető lesz. Egy kis távcsővel az éppen nyugvó, teraszos falú Copernicus-krátert vagy a déli féltekén lenyugvó, még nagyobb Longomontanus-krátert is meg lehet majd pillantani. Tőle jobbra fölfelé két fokkal a Fiastyúk csillaghalmaza lesz látható. A halvány kékesfehér csillagok alkotta csillaghalmaz ködös foltként tűnik majd fel a holdsarló mellett, egy kézitávcsővel azonban kéttucat csillaga is megfigyelhető lesz.

Mint a csillagvizsgáló közölte, az augusztus 4-én és 5-én látható együttállás nagyon izgalmas lesz, a Mars különleges helyzete miatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb