Kikapcs

Laza profizmus és friss elegancia: a szegedi Solis Consort bűvölte el a közönséget a Muzsikáló Udvar keretében a hétvégén

Július 27-én, szombaton, este fél kilenckor kitárultak a Városháza Udvarának díszes kapui, s a közönség pillanatok alatt megtelítette a széksorokat a szegedi Solis Consort Régizene Együttes koncertjén, mindez a Muzsikáló Udvar című rendezvénysorozat keretébein belül. A szegedi közönség láthatóan már nagyon várta szeretett együttesük újabb fellépését. Megszokták, hogy mindig egy üde és új színfolt a város koncertéletében, kezdte beszámolójukat az estről a Solis Consort.

HAT ÉVE KÁPRÁZTATJÁK EL MÁR KÖZÖNSÉGÜKET

Az együttes immáron hat éve kezdte meg működését, mely szegedi, hivatásos, régi zenére specializálódott zenészekből áll. Céljuk az, hogy kifejezetten szegedi székhelyű együttesként, a budapesti zenei életen kívül itthon, délvidéken munkálkodjanak. Hangversenyeiken a legkorhűbb stílusban prezentálják a historikus zenét. Az európai régizene gyöngyszemeit válogatják össze a későreneszánsz és a barokk korszakból, s bőséges repertoárral állnak mindig a közönség elé. Kreatív műhelymunkájukkal nyúlnak Monteverdi, Praetorius, Frescobaldi vagy Biber zenéjéhez, melyekből mindig egy fiatalos, de precízen kidolgozott és igényes koncert születik.

HATALMAS MEGTISZTELTETÉS VOLT SZÁMUKRA A MUZSIKÁLÓ UDVAR KERETÉBEN KONCERTEZNI

„Sok felkérést kapunk az országosan és a határon túl is, de a legtöbb koncertünket Szegeden szeretnénk továbbra is megvalósítani. Az, hogy idén a Muzsikáló Udvaron játszhattunk, hatalmas megtiszteltetés volt számunkra” – mondta Horváth-Tóth Viktória a consort művészeti vezetője.

FOLYAMATOSAN KÉPZIK MAGUKAT

Szines hangversenyeiken minden esetben együttműködnek valamely szegedi színművésszel, táncművésszel vagy kutatóval. Emellett színvonalas barokkzenei kurzusokat is tartanak, ahova rendszerint Szerbiából, Szlovéniából, Olaszországból, Romániából, Ausztriából, Hollandiából és Belgiumból is érkeznek zenészek. „Amellett, hogy kurzusainkra is internacionális művészeket hívunk meg tanítani, akik Szegedre vonzzák a nemzetközi figyelmet, mi magunk is járunk külföldre kurzusokra, illetve továbbra is tanulni szeretnénk egyetemi keretek között. Például a 2024-es őszi félévet csembalistánk, Blastik Ágnes Salzburgban kezdi majd” – mesélte Haramza Klára, a Consort alapító tagja.

NEMZETKÖZILEG ELISMERT MŰVÉSZEKKEL LÉPTEK FEL

,,Az idei Muzsikáló Udvaron témánk az éjszakai történések voltak, melyekhez verseket és zenéket egyaránt válogattunk. Amit külön szeretnék kiemelni, hogy együttesünk olyan barátokkal egészült ki, akik nemzetközi karriert futottak be. Velünk énekelt Tóth Zsuzsi, a belga Vox Luminis énekese, Szilágyi Attila, aki salzburgi tanulmányai után a legnevesebb együttesekkel lépett fel mélyvonósként, valamint Tokodi Gábor lantművész, aki a budapesti barokk zenekarok állandó közreműködője” – nyilatkozta Orcsikné Szvetnyik Margit, az együttes alapító barokk hegedűse.

TÖBB KONCERTET IS MEGVALÓSÍTANAK MÉG EBBEN AZ ÉVBEN SZEGEDEN

A Solis Consort a 2024/2025-ös évadban szeretné megvalósítani immáron hatodik alkalommal Barokk Zenekari Mesterkurzusát Tóth Mónika barokk hegedűművész vezetésével, emellett koncertjeinkkel színesíteni a kulturális életet. Ősszel a francia barokk zenéhez nyúlunk vissza, decemberben pedig egy nagyszabűsú karácsonyi koncerttel készülünek Johann Sebastian Bach csodálatos zenéivel és számos közreműködő művésszel.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotók: Solis Consort

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb