Közélet

Folyik a vizsgálat: reagált a Kormányhivatal a kapubejárók és garázsbejárók fizetőssé tételével kapcsolatban

Augusztus elsejével, azaz a mai nappal hatályba lépett Szegeden a parkolási rend változása, miszerint az útcsatlakozások is fizetősek lesznek a zónákon belül, vagyis a kapubejárók és garázsbejárók is. Mint szerdán megírtuk, az ügyben Dr. Ragány Zoltán, szegedi ügyvéd benyújtott egy beadványt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal felé, mert véleménye szerint az önkormányzat által útcsatlakozásnak minősített területekre nem alkothatnak ilyen szabályt, mert nem adott nekik erre a törvény felhatalmazást, ezért indítványában az általa Alaptörvény-ellenesnek vélt helyzetre hívja fel Dr. Salgó László főispán figyelmét. Akkor megkerestük az ügyben a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt, akik válasza csütörtökön be is futott szerkesztőségünkhöz.

TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI VIZSGÁLATOT FOLYTATNAK

Mint válaszlevelében a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal írta, az ügyben jelenleg folyik a vizsgálat. “Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének parkolási rendeletének 2024. augusztus 1-jén hatályba lépő módosításával kapcsolatban a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti vizsgálatot folytat. Az ügyről a vizsgálat lezárulta után adhat bővebb tájékoztatást a kormányhivatal” – írták.

ARRA HÍVTA FEL A FŐISPÁN FIGYELMÉT, HA EGYETÉRT AZ ÁLLÁSPONTJÁVAL, LÉPJEN FEL A SZEGEDIEK ÉRDEKÉBEN

Mint korábban megírtuk, Dr. Ragány Zoltán arra hívta fel Dr. Salgó László főispán figyelmét, ha egyetért az ő álláspontjával, lépjen fel a szegediek érdekében. “Tekintettel arra, hogy a korábban kifejtetteknek megfelelően a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2024. (VII. 2.) önkormányzati rendeletének 1.§ (2) bekezdésébe hivatkozott l.) pontja – álláspontom szerint törvénysértő módon – kiterjeszti a Kttv. 15/A.§-ában foglalt rendelkezéseit az útcsatlakozással anélkül, hogy erre a jogszabály felhatalmazást adott volna, így álláspontunk szerint az önkormányzati rendeletnek ez a rendelkezése Alaptörvényellenes” – olvasható az ügyvéd indítványában, mely az alábbi konklúzióval zárul.

“Tekintettel arra, hogy a nevesített jogsérelem a lakosságot széles körben érintheti, így kérem a Főispán Urat, hogy kérelmünket szíveskedjen megfontolni, és az Alaptörvényellenesség körében a Kúriánál eljárást kezdeményezni a jogsérelem mielőbbi kiküszöbölése érdekében” – olvasható a beadvány záró konklúziójában.

A FŐISPÁN KEZÉBEN VAN A DÖNTÉS

Dr. Ragány Zoltán azt is elmondta, innentől kezdve az ügy a főispán kezében van, hiszen az indítványnak nincs határideje. “Ő dönthet úgy, hogy egyetért velem és kezdeményezi ezt az eljárást, de ennek nincs határideje. A főispánnak semmiféle kötelezettsége nincs, ha ő nem osztja az én álláspontomat, vagy nem lép fel a Kúria előtt, ezzel ő nem sért meg semmilyen rá vonatkozó kötelezettséget. A jogszabály kizárólag neki adja meg annak a lehetőségét, hogy általános jelleggel fellépjen” – tudtuk meg.

AZ ÜGYBEN REAGÁLT A SZEGEDI ÖNKORMÁNYZAT IS

A témában feltett kérdésinkre Szeged város önkormányzata az alábbi választ adta: “A rendeletmódosítás kiterjesztette a fizető parkolási övezeteket az útcsatlakozásokra is, amelynek kapcsán a panaszosok részéről jogértelmezési kérdés merült fel. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény felhatalmazó rendelkezése [15/A. § (1) bekezdés a) pont] szerint a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek vonatkozásában a helyi önkormányzat rendeletében kijelölhet olyan várakozási területet, amelynek a járművel történő, várakozási célú használatáért várakozási díjat kell fizetni. Tekintettel arra, hogy az útcsatlakozás a helyi önkormányzat tulajdonában lévő közterület, így a felhatalmazó rendelkezés kiterjed az útcsatlakozásokra is” – írták válaszlevelükben.

Mint Dr. Ragány Zoltán elmondta, ez azt jelenti, hogy az önkormányzat álláspontja szerint az egyéb közterület fogalmába beletartoznak az útcsatlakozások is, de az ügyvéd szerint, ha ez helyes lenne az önkormányzat részéről, akkor nem lett volna szükség az önkormányzati rendelet módosítására.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb