Sport

Hámori Luca győzött, így ő lehet az első, aki nőként megverhet egy férfit az olimpián bokszban

A 66 kilogrammos súlycsoportban szereplő Hámori Luca csütörtökön simán, egyhangú pontozással legyőzte ausztrál ellenfelét, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a párizsi olimpia női ökölvívótornáján és már csak egy siker választja el az éremtől. A boksz történetének első magyar női olimpikonja a következő körben a világbajnoki ezüstérmes algériai Imane Heliffel küzd meg szombat délután. Helifet tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárta a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteron-szintje.

SÍRVA ROGYOTT ÖSSZE AZ OLASZ VERSENYZŐ, MIUTÁN HELIF BEVITT NEKI KÉT NAGYOBB ÜTÉST

Botrányosan ért véget a női 66 kilósok mezőnyében az olasz Angela Carini és az algériai Iman Helif második fordulós összecsapása, miután az olasz hölgy két nagyobb ütés után térdre rogyott és sírva fakadt, azt kiabálva, hogy ez igazságtalan, majd nem volt hajlandó kezet fogni az ellenfelével, amikor a bíró az algériait hirdette ki győztesnek. Helifet a 2023-as bokszvilágbajnokság előtt az elvégzett nemi tesztek eredménye miatt a Nemzetközi Boksz-szövetség (IBA) kizárta, írta meg a Nemzeti Sport. Mint kiderült, Iman Helif lesz Hámori Luca következő ellenfele.

VÁRHATÓ VOLT A BOTRÁNY

A női ökölvívó torna 66 kilós súlycsoportjában várható volt a botrány, azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte a korábban a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) által biológiailag férfinek minősített Iman Helif indulását Párizsban. A kiemeltként erőnyerő algériai ökölvívó az olasz Angela Carini ellen lépett szorítóba, aki a mérkőzés 46. másodpercében – miután két nagyobb erejű ütést bekapott –, jelezte, nem folytatja.

Fotó: Getty Images

AZ IBA KIZÁRTA, A NOB ENGEDÉLYEZTE

A történtek mögött az áll, hogy Helifet – aki a 2022-es vb-n súlycsoportjában ezüstérmes lett – a tavalyi világbajnokság előtt a tornát szervező Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) kizárta, mondván, hogy az elvégzett nemi teszt eredménye, nem hozott megfelelő eredményt, s a tesztoszteron szintje is túl magas, vagyis biológiailag férfi, ezért nem szerepelhet a női vébén. Az olimpiai ökölvívótornát viszont már Tokióban sem az IBA szervezte, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ami azt is jelenti, hogy Helif az olimpián a NOB szabályai alapján a női versenyben indulhat.

HÁMORI LUCA A BIOLÓGIAILAG FÉRFI ELLENFELÉVEL SZOMBATON KÜZD MEG

Hámori Luca az ír Grainne Walsh elleni sikerrel mutatkozott be Párizsban, ahol a nyolcaddöntőben a negyedik kiemelt, Óceánia-bajnok Marissa Williamsonnal csapott össze és imponáló teljesítménnyel fölényes győzelmet aratott. A nyolc között a tét már az érem, s Hámori ellenfele az algériai Iman Helif lesz, aki biológiailag férfi. A meccsre augusztus 3-án kerül sor.  

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: nemzetisport.hu/MTI/totaldamage.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb