Közélet

Ez fájni fog: a jövő héttől többet kell fizetni a gyorshajtásért, 50 ezer lesz a legkisebb büntetés

Számos közlekedési bírság összege emelkedett 2024. augusztus 1-jével. Aki megsérti az elsőbbségadással kapcsolatos kötelezettségeket, 26-52 ezer forintos csekket kaphat. A szabálytalan előzésért immáron 32 500 – 65 ezer forintos büntetést lehet kiróni írtuk meg korábban, ám most az is kiderült, hogy augusztus 16-tól alsó hangon 50 ezer forintra bírságolják a gyorshajtást is.

A vezess.hu emlékeztet, hogy utoljára tavaly szeptemberben drágult a gyorshajtás, ami után a korábbi 30 ezer helyett 39 ezer forintról indult az objektív felelősség hatáskörébe sorolt sebességtúllépéssel járó bírság minimumösszege, ami mostantól 50 ezer forintra emelkedik. A legnagyobb bírság a jelenlegi 390 ezer forintról 468 ezer forintra nő.

A LEGKISEBB BÜNTETÉS IS 50 EZER LESZ

Mivel az objektív felelősség hatáskörébe sorolt gyorshajtások bírságtétele annak bevezetése, 2008. május 1-je óta sávos, így továbbra is eltérő tételekkel számolhatnak az autósok – az egyes tételek így változnak a Magyar Közlönyben látható táblázat szerint:

NEM CSAK A GYORSHAJTÁSÉRT JÁRÓ BÍRSÁG ÖSSZEGE EMELKEDETT

Augusztus 16-tól azonban nemcsak a gyorshajtásért, de az objektív felelősség körébe tartozó további szabálytalanságokért is többet kell fizetniük a szabálytalan autósoknak, mint például a leállósávon való haladásért, de más besorolású szabálysértések, többek között a behajtási tilalom megsértésének vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása esetén is nagyobb a bírság összege.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb