Kikapcs

Mese az örökkévalóságról: a legforróbb nyári napokon is hűsítő kulturális élmények várják a szegedi közönséget, jön a János Vitéz a Tisza Teátrumban

A legforróbb nyári napokon is hűsítő kulturális élmények várják a szegedi közönséget. A Tisza Teátrum legújabb produkciója augusztus 10-én lesz látható, a darab pedig Petőfi Sándor: János Vitéz című műve alapján készült, ami egy olyan mélységbe kalauzolja a nézőt, amelyre talán nem is számít a közönség.

A teátrumtól megtudtuk, hogy a darab középpontjában Petőfi Zoltán, a költő fia áll, aki apja halála után a János vitéz című műben talál vigaszt. A rendező, Kaj Ádám szerint ez a mese nem csupán egy gyermeki történet, hanem egy olyan filozófiai, spirituális utazás, amely az elmúlással, a túlvilággal és a gyász feldolgozásával foglalkozik.

SÖTÉT GONDOLATOK

„Mintha attól félnénk, hogy a gyerekek nem tudnak mit kezdeni a halál tényével. Holott a szövegben nagyon mélyen ott van egyrészt Iluska halála, másrészt hogy utána János vitéznek elég sötét gondolatai vannak, megfordul a fejében az öngyilkosság is. Ő elmegy a világ végéig szinte meghalni” – fogalmaz a rendező.  

TÜNDÉRORSZÁG, AVAGY EGY MENNYORSZÁGKÉP

A darabban kiemelt szerepet kap Tündérország, amelyet a rendező egyfajta menyországképként értelmez. „Győzelem a halál fölött” – hangsúlyozza. A produkció célja, hogy megmutassa: a János vitéz nemcsak egy egyszerű mese, hanem egy olyan mély, kollektív tudást tartalmazó történet, amely felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt izgalmas és érdekes lehet. Az előadás egy kerettörténetbe ágyazva mutatja be Petőfi Zoltán történetét, így a nézők egyrészt megismerhetik a költő fia életének egy kis szeletét, másrészt elmerülhetnek a János vitéz mélyebb rétegeiben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb