Szegedi Arcok

“A ring világa igen különleges. Ott lehet megtapasztalni az igazi magányt” – véli a szegedi Kis Máté, aki arról az útról mesélt, amely több profi ökölvívó-világbajnoki öv megszerzéséhez vezetett

Interjút készített a Zsaru magazin a szegedi Kis Mátéval. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság megbízott őrparancsnoka a tranzitzónában dolgozik, ezúttal viszont mégsem munkája nehézségeiről beszélgettek vele, hanem arról az útról, amely több profi ökölvívó-világbajnoki öv megszerzéséhez vezetett.

A szegeden született WBO nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoka azt mondja, nem a verekedős gyerekek között tartották számon, bár nagy volt az igazságérzete, így azért néha konfliktusba került azokkal, akik bántották a gyengébbeket. Megesett, hogy mégiscsak ütésváltásba keveredett valakivel, ám azt határozottan kijelenti, hogy nem az agresszió határozta meg a mindennapjait.

RENDŐR SZERETETT VOLNA LENNI

Az átlagosnál nagyobb igazságérzete okán rendőr szeretett volna lenni -derült ki az interjúból, azt pedig már fiatalkorában is tudta: nem árt, ha egy rendőrnek nemcsak kényszerítő eszközei vannak, no meg fegyvere, hanem a küzdősportokban is jártas. Meg tudja védeni önmagát, vagy azt, aki éppen rászorul. “Én egyébként nem ökölvívással kezdtem, a foci után, 15 évesen előbb K1- és kick-box edzésekre jártam, csak 21 éves koromban tértem át a bokszra” – mondta.

A KÜZDŐ ELEINTE KESZTYŰT SEM HÚZHAT

Kis Máté gyorsan eloszlatott egy közszájon forgó félreértést is. “Az csak legenda, hogy amikor a gyerek lemegy az edzőterembe, azonnal beküldik a ringbe, ahol kap néhány pofont, aztán, ha kibírja, K1-es versenyző, kick-boxos vagy éppen ökölvívó lesz belőle, ha nem, akkor pedig soha többé nem megy az edzőterem környékére sem” – állítja. “A valóság az, hogy a kezdő eleinte kesztyűt sem húzhat, el kell telnie egy kis időnek, míg egyáltalán beléphet a kötelek közé. Nálam sem volt ez másképpen, amikor K1-ezni kezdtem.”

IGYEKEZETT A LEGSZORGALMASABB LENNI

Következett aztán a rengeteg gyakorlás. Azt mondja, talán nem ő volt a legtehetségesebb, de igyekezett a legszorgalmasabb lenni. A kitartás meghozta a kisebb-nagyobb sikereket is, valamint azt a felismerést, hogy mennyire fontos a kéztechnika. Áttért az ökölvívásra. A Szeged Box Club és Gál László versenyzője lett, és 2013-tól már csak a boksz volt az életében. A beceneve: Hurrikán, és ez elég sokat mond róla, nem véletlenül lett profi bokszoló, sőt – hogy csak a legrangosabb címet említsük – a WBO nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoka.

A RING VILÁGA IGEN KÜLÖNLEGES

A magazinnak adott interjújából kiderült, hogy igencsak fontos számára a család és a rendőri munka. Hálás azért a támogatásért, amit a feletteseitől, kollégáitól kap, egyáltalán: a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól, és amely lehetővé teszi, hogy immár tíz éve profi bokszolóként is rendszeresen ringbe szálljon. “A ring világa igen különleges. Ott lehet megtapasztalni az igazi magányt. És ez még akkor is igaz, ha amúgy ezrek ülnek a lelátón. A ringben magányos az ember, és ott nem számít semmi. Az sem, hogy mennyire jóképű, szegény vagy gazdag, ott csak az számít, hogy a bokszoló mindent adjon ki a csövön, és igyekezzen a legjobb tudása szerint megvívni ellenfelével” – véli a sportoló.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb