Sport

Vadnai Jonatán: előre aláírtam volna a pontszerző helyet – így értékelt a magyar vitorlázás egyik legjobb olimpiai eredményét elérő bajnoka negyedik helyezését követően

A vitorlázó Vadnai Jonatán azt mondta, előre aláírta volna, ha biztosítják neki, hogy pontszerző helyen végez első olimpiáján, ezért úgy érzi, megnyerte a negyedik helyet Marseille-ben. Az Eb-ezüstérmes versenyző a legjobb tízet felvonultató szerdai éremfutamban vezetett is, végül a harmadik helyen ért célba, így összetettben a hatodikról a negyedik helyre lépett előre.

Vadnai Jonatán a negyedik helyen végzett ILCA 7 (korábbi Laser) osztályban Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlás versenyein. Az Európa-bajnoki ezüstérmes magyar hajós a nyolc selejtezős futam után a hatodik helyen várta az eredetileg keddre kiírt éremversenyt. A többszöri halasztás után szerdán elrajtolt futamban Vadnai nagyszerűen kezdett, az első szakasz során az élen vitorlázott, de aztán a második bójához érkezve egy borulás után visszaesett.

ÉRVÉNYTELENÍTETT FUTAM, MAJD ÚJABB RAJT

A szél viszont közben annyira leállt, hogy a szervezők érvénytelenítették a futamot. Egy óra várakozás után jött az újabb rajt, Vadnai újra az élre állt és tisztán, elsőként vette az első bóját. A második szakaszban másodikként fordult, de aztán ismét vezetett, miközben több vetélytársát is figyelmeztették. A harmadik bójavételnél már nagy volt a tülekedés, Vadnai harmadikként fordult, aztán visszacsúszott az ötödik pozícióba. A befutó előtt gyakran változott a sorrend az ismét gyengülő szélben, de a magyar vitorlázó harmadikként fordult, és ezen a helyen is futott be szorosan a győztes és címvédő ausztrál Matt Wearn, valamint a ciprusi Pavlosz Kontidesz mögött. Vadnai közel járt a bronzéremhez, a perui Stefano Peschierának azonban az éremfutamban a kilencedik hely is elég volt ahhoz, hogy megőrizzen előnyéből négy pontot.

MENTÁLISAN VOLT NEHÉZ

A balatonfüredi hajós az MTI-nek úgy nyilatkozott, elsősorban mentálisan volt nehéz a kis szélben lebonyolított éremverseny, illetve a hosszú várakozás a rajtra vasárnap óta. “Ilyenkor nagyon nehéz magunkat újra testben és fejben felkészíteni az ismételt halasztás után, oda kell figyelni az étkezésre, a bemelegítésre. Ráadásul nem azt mondták, hogy az adott napon már nem lesz futam, hanem óráról órára halasztották” – nyilatkozott Vadnai Jonatán.

“ÚGY TEKINTEM, HOGY MEGNYERTEM EZT A NEGYEDIK HELYET”

Kiemelte, az éremfutamnak úgy ment neki, hogy van egy lehetősége, megpróbálja kihasználni. “Tudtam, hogy kockáztatni kell, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. Hatodikként kezdtem az éremfutamot, de inkább csak matematikai esélyem volt az éremszerzésre. Így, hogy azért két hajóval is lemaradtam róla, kicsit könnyebb. Úgy tekintem, hogy megnyertem ezt a negyedik helyet, nem lemaradtam az éremről” – fogalmazott Vadnai.

ÚGY ÉRZI, BEJÖTT A TERVE KARRIERJE ELSŐ OLIMPIÁJÁN

Az egész versenyt tekintve azt mondta, bejött a terve. “Konzervatívan kezdtem, keveset kockáztattam, mert elég trükkös itt a szél Marseille-ben. Arra vigyáztam, hogy ne legyenek magas helyezési pontszámaim, 15-ön belül legyek, és legyen mellé egy-két jobb eredmény. Összességében a terv bejött, fokozatosan tudtam előre kerülni és bejutni az éremfutamba. A rajt előtt jól mentek az edzések, de mégiscsak ez az első olimpiám, így előre aláírtam volna a pontszerző helyet” – mondta Vadnai Jonatán.

A 26 éves versenyző a Berecz Zsombor tokiói ezüstje és a Detre testvérek moszkvai bronza után a magyar vitorlázás legjobb olimpiai eredményét érte el a párizsi játékokon.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb