Közélet

Német Ferenc felszólította Botka Lászlót, hogy az útcsatlakozásokban függesszék fel a parkolási bírságok kiszabását Szegeden

Augusztus elsejével hatályba lépett Szegeden a parkolási rend változása, miszerint az útcsatlakozások is fizetősek lettek a zónákon belül, vagyis a kapubejárók és garázsbejárók is. Az üggyel kapcsolatban kiemelten foglalkoztunk többször is, most pedig Német Ferenc, Fideszes önkormányzati képviselő küldte el szerkesztőségünknek az álláspontját.

Mint megírtuk, Dr. Ragány Zoltán, szegedi ügyvéd egyébként már benyújtott egy beadványt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal felé, mert véleménye szerint az önkormányzat által útcsatlakozásnak minősített területekre nem alkothatnak ilyen szabályt, mert nem adott nekik erre a törvény felhatalmazást, ezért indítványában az általa Alaptörvény-ellenesnek vélt helyzetre hívja fel Dr. Salgó László főispán figyelmét. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal akkor azt írta szerkesztőségünknek, hogy törvényességi felügyeleti vizsgálatot folytatnak.

NÉMET FERENC SZERINT ŐK NEM SZAVAZTÁK MEG A RENDELETET

A témával kapcsolatban ma Német Ferenc is felszólalt, aki azt írta szerkesztőségünknek küldött közleményében, hogy “alig két héttel a választások után, június 28-án rendkívüli közgyűlést hívott össze Szeged polgármestere, Botka László. Az egyik sürgős napirendi pont a parkolási rendelet módosítása volt. A rendelet kiterjesztette augusztus elsejétől a parkolási zónákat új útszakaszokra és bevezette a parkolási díjat az útcsatlakozásokra is. Az indokolásban az szerepelt, hogy a szegediek kérték a parkolási zónák kiterjesztését, mert kevés a parkolóhely, a lakosság nem tud megállni a saját háza előtt. A hidegzuhany a lakosságot július utolsó hetében érte, amikor a fizetős zónákban a Szegedi Parkolási Kft. az útcsatlakozásokban várakozó  – tehát a saját ingatlanuk, garázsuk bejáratában várakozó, parkoló – autókra  tájékoztató lapokat helyezett el, hogy augusztus 1-től ott fizetnie kell az ott lakóknak is. Ez álláspontunk szerint súlyosan jogsértő, mi ezért nem szavaztuk meg a rendeletet” – hangsúlyozta a képviselő.

FELSZÓLÍTJÁK A POLGÁRMESTERT, HOGY FÜGGESSZE FEL A PARKOLÁSI BÍRSÁGOK KISZABÁSÁT

A képviselő úgy véli, hogy ez “nem csak jogsértő, hanem rendkívül tisztességtelen arcul csapása, kifosztása a szegedi ingatlantulajdonosoknak.” Azt is hozzátette, hogy a következő közgyűlésen kezdeményezik a rendelet lakosságot jogaiban sértő részének a hatályon kívül helyezését. “Felszólítjuk Botka Lászlót, hogy addig is saját hatáskörben intézkedjen, hogy a nevezett útcsatlakozásokban függesszék fel a parkolási bírságok kiszabását, hogy megkímélje városunkat számtalan pertől, amelyet a lakosság joggal indíthat sérelme orvoslására” – áll a közleményben.

KEVÉS A PARKOLÓHELY

Német Ferenc szerint “Szegeden évente több száz parkoló helyet szüntetnek meg, miközben az autók száma ezres nagyságrendekkel nő. A parkolási probléma kezelésére egyetlen megoldást ismer a baloldali többség, az egekbe emelik a parkolási díjakat, miközben fizetőssé tették az egyetlen P+R parkolót. Tehát a lakosság nem azt mondta, hogy fizetni akar a saját háza előtt, a saját garázsbejárójában, udvari bejárójában, hanem azt, hogy kevés a parkolóhely Szegeden” – véli a politikus, majd azt is kiemelte: “kérjük, hogy az Önkormányzat térjen vissza a jog talajára önként, ha ezt nem teszik, megtesszük a szükséges jogi lépéseket a szegedi lakosok védelme érdekében.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb