KözéletVideo365

Utánajártunk, van-e jogorvoslatra lehetőség, ha megbüntetnek a kapubejáróban való várakozásért – Dr. Ragány Zoltán, szegedi ügyvéddel beszélgettünk

“Jelen pillanatban azt jelenthetjük ki, aki ezekben a bizonyos kapubeállókban várakozik, annak fizetnie kell, és, ha nem fizet, akkor megbüntethetik, s azt gondolom, meg is fogják büntetni” – közölte Dr. Ragány Zoltán, szegedi ügyvéd. Mint korábban megírtuk, augusztus 1-től változott a parkolási rend Szegeden, eszerint az útcsatlakozások is fizetőssé váltak a zónákon belül, vagyis a kapubejárók és garázsbejárók is. Dr. Ragány Zoltánnal beszélgetésünk során annak jártunk utána, a rendeletmódosítással kapcsolatban felmerült Alaptörvény-ellenesnek vélt helyzetre való tekintettel, van -e jogorvoslatra lehetőségük azoknak a szegedieknek, akiknek a járművén egy esetleges büntetés landol.

Augusztus elsejével hatályba lépett Szegeden a parkolási rend változása, miszerint az útcsatlakozások is fizetősek lettek a zónákon belül, vagyis a kapubejárók és garázsbejárók is. Mint megírtuk, Dr. Ragány Zoltán, szegedi ügyvéd egyébként már benyújtott egy beadványt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal felé, mert véleménye szerint az önkormányzat által útcsatlakozásnak minősített területekre nem alkothatnak ilyen szabályt, mert nem adott nekik erre a törvény felhatalmazást, ezért indítványában az általa Alaptörvény-ellenesnek vélt helyzetre hívja fel Dr. Salgó László főispán figyelmét.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal akkor azt írta szerkesztőségünknek, hogy törvényességi felügyeleti vizsgálatot folytatnak.

JELENLEG, AKI NEM FIZET, AZ SZÁMÍTHAT A BÜNTETÉSRE

Mint most Dr. Ragány Zoltán elmondta, a törvényességi felügyeleti vizsgálat lefolytatása nem jelenti azt, hogy mentesülnénk bármilyen fizetési kötelezettségtől. “Jelen pillanatban azt jelenthetjük ki, aki ezekben a bizonyos kapubeállókban várakozik, annak fizetnie kell, és, ha nem fizet, akkor megbüntethetik, s azt gondolom, meg is fogják büntetni” – közölte Dr. Ragány Zoltán. Arra is rákérdeztünk, ha valakit emiatt bírság sújt, van -e lehetősége bármilyen jogorvoslatra.

A BÍRSÁGGAL SÚJTOTT TULAJDONOSOK KÖZIGAZGATÁSI PERT KEZDEMÉNYEZHETNEK

Az ügyvéd beavatott bennünket, hogy a Kúria előtt még az egyedi ügyben eljáró bírónak van lehetősége a jogi normának más jogszabállyal való ellentétes voltának a megállapítása érdekében eljárást kezdeményezni. “Ennek az a feltétele, hogy valaki, akit megbírságolnak a kapubejáróban való várakozásért, ő közigazgatási pert kezdeményez az önkormányzattal szemben. Egyedi ügyben ő állampolgárként megindítja azt az eljárást, -amihez egyébként minden végleges közigazgatási döntéssel szemben bárkinek joga van-, elmegy vele a Szegedi Törvényszékre, és az ott eljáró bíró dönthet úgy, hogy az adott esetben ellentétes a magasabb szintű jogszabállyal, és ő maga lesz az, aki megindítja ezt az eljárást a Kúria felé. A főispánon kívül egyedi ügyben a bírónak van erre joga” – mondta el Dr. Ragány Zoltán.

Nézd meg videónkat is, melyben Dr. Ragány Zoltán összefoglal mindent, amit eddig tudni lehet a rendeletmódosítással kapcsolatban:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb