Mindenmás

Ha minden jól megy, leghamarabb szeptemberben találkozhatunk új önjáró trolikkal a városban: késnek az engedélyek, műszaki hibák is vannak

Lassan fél éve, hogy megérkezett Szegedre az első Rail Electronics CZ hajtásrendszerrel szerelt SOR TNS 12 trolibusz, ám a megrendelő Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) még mindig nem tudta forgalomba állítani a Zöld Busz Program keretében beszerzett négydarabos flotta egyetlen példányát sem.

A cseh gyártó jelentősen meghosszabbította a homologizációs folyamatot, így a járművek üzembe helyezéséhez szükséges engedélyek még mindig nem állnak rendelkezésre, ráadásul a trolibuszokat számos műszaki és adminisztratív hiányossággal adták át a Tisza-parti közlekedési cégnek.

A GYÁRTÓ NEM TUDTA IDŐBEN AZ SZKT RENDELKEZÉSÉRE BOCSÁTANI A TROLIKAT

Mint ismert, a SOR Libchavy a Solarist maga mögé utasítva nyerte el még 2022-ben a négy darab akkumulátoros önjáró üzemmódra is képes szóló trolibusz szállítási jogát nettó 1 833 180 euró, azaz átszámítva közel nettó 690 millió forint értékű ajánlatával. A beszerzés elsődleges pénzügyi forrását a Zöld Busz Program nettó 577 461 000 forintos támogatási összege adta, a szükséges önerőt pedig szegedi önkormányzat biztosította. A járműveket a gyártónak szerződés szerint 2024 első negyedévéig kellett volna átadnia az SZKT részére, viszont a megállapodásban foglaltakkal szemben a járművek a hajtásrendszer elektromos berendezéseiért felelős Cegelec (ma Electric Components, a Škoda Group tagja) alkatrészellátási problémái miatt egy másik beszállító hajtásrendszerével kellett leszállítani a trolikat. A cseh gyártó a szállítási határidők betartása és a késések minimalizálása érdekében a saját érdekeltségébe tartozó Rail Electronics CZ rendszereit ajánlotta meg alternatívaként.

KÉSTEK A SZÜKSÉGES ENGEDÉLYEK, EMIATT 15 HÓNAPPAL KÉSŐBB ÉRKEZETT MEG AZ ELSŐ TROLIBUSZ SZEGEDRE

A járművek leszállítására, a szükséges engedélyek megszerzésére, illetve az üzemeltető által előírt 1000 kilométeres utasok nélküli próbafutás teljesítésére  a gyártónak a szerződés hatálybaléptetéséhez szükséges bankgarancia 2022. december 9-ei rendelkezésre bocsátásától számítva 15 hónap állt rendelkezésére, azaz a teljesítés véghatárideje 2024. március 9-e volt. Az első két trolibusz még a teljesítési határidőn belül érkezett meg Szegedre, az első (a leendő T-400-as pályaszámú kocsi) március 5-én, a második, a T-401-es pedig március 7-én, majd őket a harmadik kocsi, a T-402-es március 11-én követte. A negyedik troli (T-403) azonban a gyár területén maradt, hogy egy külső partnerrel együttműködve átessen a szükséges engedélyeztetési folyamaton, amelyet végül a magyar hatóságoknak is jóvá kellett hagyniuk. Ennek eredményeként az utolsó kocsi már a 15 hónapos teljesítési határidő lejárta után több mint két hónappal, 2024. június 10-én érkezett meg a napfény városába. Az új trolibuszok első utasok nélküli próbafutásai március végén kezdődtek meg, azóta a járművek mindegyike körülbelül félezer és ezer kilométer közötti távolságot teljesített a tesztidőszakban.

NEM TUDTÁK ÜZEMBE HELYEZNI ŐKET, MERT MŰSZAKI HIÁNYOSSÁGOK IS FELLÉPTEK

A járművek üzembe helyezéséhez szükséges engedélyek még mindig hiányoznak, ami önmagában is jelentős akadályt jelent, de ezen felül a trolibuszok átadásakor információink szerint számos műszaki hiányosság is felszínre került. Ezeket a kifogásokat ugyan jelenleg is próbálják orvosolni, a javítások azonban rendkívül lassan haladnak, ez pedig tovább késlelteti a járművek forgalomba állítását. A legoptimistább előrejelzések szerint is legkorábban szeptemberben számíthatunk arra, hogy a SOR trolibuszok végre megkezdhetik utasforgalmi pályafutásukat Szeged utcáin.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb