Szegedi ArcokVideo365

Kis (futó)lépés nekünk, óriási segítség a beteg gyermekeknek: a Reménysugár Alapítványt is támogathatod a Continental Futófesztiválon, exkluzív interjú a szervezet képviselőjével

Visszaszámlálás indul: alig több, mint egy hét és szeptember elsején, vasárnap elrajtol a város egyik kedvenc sporteseménye, a Continental Futófesztivál. A nagyszabású esemény nem lenne az igazi, ha nem egy igazán nemes célért futhatnának a szegediek, így idén is száz százalékban jótékony célra fordítják a futójegyekből származó bevételt a szervezők, sőt, rögtön két szervezetett is támogatnak: az összeg felével az idén 30 éves Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot támogatják, a bevétel fennmaradó része pedig a nagybeteg kisgyerekeknek a gyógyuláshoz erőt adó Reménysugár – a daganatos gyermekbetegekért alapítványhoz kerül majd. Arról, mit jelent ez a támogatás a Reménysugár Alapítvány számára, a szervezet egykori kuratóriumi elnökével, Dr. Bartyik Katalin gyermekgyógyász hematológus-onkológussal beszélgettünk.

AZ ALAPÍTVÁNY FŐKÉNT SZÜLŐI KEZDEMÉNYEZÉSRE JÖTT LÉTRE

Mint Dr. Bartyik Katalin elmondta, a Reménysugár Alapítvány 1996-ban jött létre, főleg szülői kezdeményezésre. Alapító tagja egy olyan gyermeknek a szülője, akit a szegedi onkológia osztályon kezeltek. Azzal a céllal álmodta meg az Alapítványt, hogy jószándékú emberek összefogásával a szegedi gyermekklinikán belül olyan épületrész épüljön, amely lehetővé teszi, hogy a szülő, főként az édesanya is pihenni tudjon, ne egy széken vészelje át a több hónapig tartó kezelést. 

A GYERMEKEK KEZELÉSE SOK, MEGLEHETŐSEN KÖLTSÉGES ESZKÖZ BESZERZÉSÉT IGÉNYLI

“Mindig vannak nagyon jó érzésű emberek, akik adakoznak, hiszen egy gyermeknek a kezelése nagyon sok műszert igényel, főleg infúziós pumpákat, melyek beszerzése lassacskán már milliós tételekbe kerül. Ebből szükségesek kisebbek, nagyobbak, oxigénmérők, vérnyomásmérők, egyéb inhalációs készülékek, amelyek nagyon fontosak a kezeléseknél. S néha egy-egy kezelésnél nem egy ilyen lóg az állványon egy gyereknél, hanem legalább négy-öt” – mondta el a doktornő.

A TÁMOGATÓK SEGÍTSÉGE TESZI LEHETŐVÉ, HOGY A GYERMEKEK MINÉL JOBB KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT GYÓGYULHASSANAK

Hozzátette, nagyon jó, hogy az Alapítvány már évtizedek óta véghez tudja vinni áldozatos munkáját, köszönhetően azoknak a jószándékú embereknek, akik ehhez biztosítják a támogatást, így a szükséges műszereket eddig mindig be tudták szerezni a gyerekeknek. Így a jótékonysági megmozdulásoknak, mint amilyen a Continental Futófesztivál, mindig van egy érzelmi töltete is, hiszen ebből érzik, hogy mennyien állnak mellettük és a kis betegek mellett. “Azt a pénzt, ami innen befolyik, biztosan a gyerekek javára fogjuk fordítani. Azaz a műszerek pótlására, elromlott műszerekre, a kényelmük javítására” – szögezte le Dr. Bartyik Katalin.

“OLYANOK VAGYUNK, MINT EGY NAGY, ÖSSZETARTÓ CSALÁD”

A doktornő azt is elárulta, az Alapítvány nagy gondot fordít a kis betegek kezelése mellett a gyermekek rehabilitációjára is. Ezért sok-sok programot is szerveznek számukra, hogy a betegséggel való küzdelemben legyenek önfeledt, boldog perceik. “Olyanok vagyunk, mint egy nagy, összetartó család. Nagyon sok gyerekkel, akik meggyógyultak tartom a kapcsolatot. Megosztják velem az esküvőjük hírét, az örömet, amikor gyermekük születik. Nekem ez nagyon jó érzés, hogy a gyógyult gyermekek így gondolnak vissza az egyébként komoly szenvedésükre” – avatott be bennünket a doktornő.

ÓRIÁSI SEGÍTSÉG A BETEG GYERMEKEKNEK

“Remélem, hogy minél többen eljönnek és futnak majd a Continental Futófesztiválon, mert úgy gondolom, ez a fajta támogatás nem olyan megterhelő egy embernek, mint amekkora segítséget jelent egy nyolc hónapig kezelt gyermeknek, akinek bent kell feküdnie az osztályon” – zárta gondolatait Dr. Bartyik Katalin.

ÍGY GONDOL A FUTÓFESZTIVÁLRA A REMÉNYSUGÁR ALAPÍTVÁNY JELENLEGI KURATÓRIUMI ELNÖKE, DR. KOVÁCS DÉNES

Szeptember legelső napján ismét felkapja a futócipőjét Szeged apraja-nagyja, ugyanis érkezik a 2024-es Continental Futófesztivál. A nagyszabású esemény nem lenne az igazi, ha nem egy igazán nemes célért futhatnának a szegediek, így idén is száz százalékban jótékony célra fordítják a futójegyekből származó bevételt a szervezők, sőt, rögtön két szervezetett is támogatnak: az összeg felével az idén 30 éves Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot támogatják, a bevétel fennmaradó része pedig a nagybeteg kisgyerekeknek a gyógyuláshoz erőt adó Reménysugár – a daganatos gyermekbetegekért alapítványhoz kerül majd. A két szegediekért dolgozó szervezet közül most elsőként a Reménysugár Alapítvány tevékenységét mutatjuk be, s azt, mit jelent számukra a szegediek támogatása, melynek kuratóriumi elnökével, Dr. Kovács Dénessel beszélgettünk.

SZEREZD BE A JEGYEDET MINÉL HAMARABB, A GYEREKJEGYEK ESETÉBEN AZ ÖSSZEG JELKÉPES

Az eseményen három táv közül választhatsz, a családi és középtávra is vásárolható felnőtt és gyerekjegy is, utóbbi esetében a 14 éven aluli kis szuperhősök számára a jegy ára jelképes összeg, mindössze 500 Ft lesz az idei Continental Futófesztiválon. Vásárold meg a jótékonysági futójegyedet minél hamarabb, amit IDE KATTINTVA tehetsz meg, az ebből befolyó összeg egy az egyben a cikkünk elején megnevezett két szegedi alapítvány megsegítésére megy.

CONTINENTAL Futófesztivál Szeged

  • 2024. szeptember 1., vasárnap
  • START: Dugonics tér
  • 21 km (félmaraton) // 3.3 km (középtáv) // 1 km (családi táv)
  • Jótékonysági futójegyek ITT.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb