MindenmásVideo365

„Minden intézménynek ilyennek kellene lennie“ – egy hirtelen szívmegállás és másfél éves éber kóma után a szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központban gyógyul Szilágyi Richárd, rali-bajnok, történetüket felesége osztotta meg

Szilágyi Richárd élete nem is lehetett volna boldogabb. A hajdúböszörményi ralibajnok feleségévél, Krisztinával éppen első gyermekük születését várta, amikor 2022. májusában a Dunakanyar Rally bejárása közben hirtelen megállt a szíve. Az addig életerős fiatal férfi másfél évig éber kómában feküdt, miközben családja egy percig sem adta fel a reményt, hogy visszakapja kedvesét. A gyógyulásig rögös és hosszú út vezet, mely során az autóversenyző most egy hónapos rehabilitációját tölti a szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központban. Történetüket Ricsi felesége, Krisztina osztotta meg velünk.

„SZINTE ELKÖSZÖNNI HÍVTAK BE BENNÜNKET“

Ricsi és Krisztina élete 2022. májusában változott meg gyökeresen. Akkor történt ugyanis a tragédia: Ricsi szíve a Dunakanyar Rally bejárása közben hirtelen megállt. A kiérkező mentők ötven percen keresztül küzdöttek az életéért. Habár az újraélesztés sikeres volt, a hosszú oxigénhiányos állapot miatt kómába esett. „Szinte elköszönni hívtak be bennünket. Azt mondták, hogy nem valószínű, hogy Ricsi reggel felébred. Nem adtak sok esélyt neki, hogy életben marad“ – idézte fel Krisztina az első megrázó pillanatokat. Azután Ricsi szép, lassan egyre több életjelet adott magáról, megadva a reményt családjának, hogy van kiút kilátástalannak tűnő helyzetükből, s a ralibajnok egyszer újra önmaga lehet.

„A LEGNAGYOBB ERŐT KISLÁNYUK ADJA SZÁMUKRA“

Krisztina elárulta, óriási erőt és lelki támogatást jelent számukra kislányuk, Janka, aki 20 hónapos létére csak úgy csüng imádott apukáján, s ahol tud, besegít Ricsi ápolásába. „Az ő kapcsolatuk teljesen más, mint amilyen apa-lánya kapcsolatot én valaha is láttam. Ricsi nagyon-nagyon figyeli őt, talán még jobban, mint bennünket. Janka pedig öleli, puszilja apát, az ápolásban is mindig segít. Húsz hónapos létére sajnos már nagyon benne van ebben“ – mondta el az édesanya.

„MÁR AZ ELSŐ HÉTEN TÖBB, MINT 15 PERCIG ÁLLT, S EZ NAGYON NAGY SZÓ“

Idén januárban Ricsi kijutott egy belgiumi klinikára, ahol egy három hónapos terápián vett részt. Állapota csodával határos módon sokat javult, már át tudták ültetni a kerekesszékbe, mobilizálhatóvá vált. Így, amikor hazajöttek, nem volt kétség, hogy itthon is ilyen intenzitással folytassák a terápiát. Így jutottak el most augusztusban a szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központba, ahol az első ott töltött hetükön látogattuk meg az autóversenyzőt és feleségét. „Ahhoz képest, hogy teljesen új környezet, új csapat, minden új, már az első napot jól kezdte. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, hogy milyen ügyes. Már az első héten több, mint 15 percig állt. Ez nagyon nagy szó az ő állapotában“ – árulta el Krisztina.

„JÓ LENNE, HA ILYEN LENNE MINDENHOL“

Elmondta, a Szent Vincent Rehabilitációs Központban tapasztalatai alapján óriási türelemmel viszonyulnak a betegekhez, maga a hely is nagyon jól felszerelt, úgyhogy Krisztina bizakodva tekint a jövőre, s az itt töltött rehabilitációjukra. „Minden intézménynek ilyennek kellene lennie, jó lenne, ha ilyen lenne mindenhol“ – zárta gondolatait Krisztina.  

Nézd meg videónkat is, melyből még többet megtudhatsz Ricsi, Krisztina és Janka történetéről:

Ha lehetőséged van rá és szeretnél te is segíteni abban, hogy Ricsi egy boldogabb, teljesebb életet élhessen, a Szent Vincent Rehabilitációs Alapítványon keresztül támogathatod őt:

  • Szent Vincent Rehabilitációs Alapítvány
  • Számlaszám: 50468328-10004586
  • Közlemény: Szilágyi Richárd

Operatőr és fotók: Csongrádi Ben

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb