Közélet

A jövő héttől megváltozik az egykori Ságvári Gimnázium neve, mutatjuk, kiről nevezik el

Szeptember 2-án, hétfőn az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén hivatalosan is új nevet kap az intézmény. Az egykori Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumot Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel királyról, a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem alapítójáról, a legsikeresebb magyar politikusok egyikéről nevezik el.

Az iskola tanévnyitó ünnepségén köszöntő beszédet mond az intézmény névváltoztatása alkalmából Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese.

Mint korábban megírtuk, májusban elindult egy kezdeményezés, hogy az intézményt egykori legendás testnevelő tanáráról, Barok Istvánról nevezzék el, azonban ez nem valósult meg. Barok tanár úr igazi legenda volt a régióban, hiszen 39 éven át oktatott testnevelést a Ságvári Gyakorló Gimnáziumban. Generációk fordultak meg a kezei alatt, majd amikor az iskola nevét megváltoztatták, azonnal felszólalt a névváltoztatás ellen. Sőt, a kialakult mozgalom élére is állt, és a Ságvári átnevezése ellen tüntettek Szegeden.

Végül 2015-ben lett a korábban Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskolából Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Most pedig döntés született az újabb hivatalos névváltoztatásról, az iskolát Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel királyról, a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem alapítójáról, a legsikeresebb magyar politikusok egyikéről nevezik el.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb