Közélet

A térrendezés szükséges, de vajon a nagymértékű fakivágás is? Az MKKP szegedi képviselője járt utána a Lőw Lipót és Lőw Immánuel parkok beruházásának

Mint megírtuk, két parkot alakítanak ki Szeged egykori tudós rabbijai, Lőw Lipót és Lőw Immánuel tiszteletére a nevüket viselő két belvárosi téren. Mint Tóth-Benedek Csanád, az MKKP Szeged önkormányzati képviselője írta, a lakosság körében nagy felháborodást váltott ki, hogy az eddig névtelen térről több fát kivágtak, letarolták a cserjéket és felszámolták a parkolóhelyeket. Hogy mennyire is volt szükséges a térrendezés és a fák kivágása, annak a képviselő járt utána: kikérték a a tér fejlesztési tervét, szakemberekkel egyeztettek, s azok alapján megállapították, a térrendezés időszerű volt, viszont a nagymértékű fakivágás véleményük szerint már nem volt indokolt.

IDŐSZERŰ VOLT A TÉRRENDEZÉS

Mint írta, az Attila utca két oldalán lévő térrész egy kevéssé kihasznált, valóban kissé elhanyagolt terület volt. A parkolókhoz vezető burkolatot a fák gyökérzete felnyomta, az idő megrágta, és az alvázakra veszélyes tarajokat alkotott rájuk, így a térrendezés igen csak időszerűvé vált.

A KÉPVISELŐ ELMONDÁSA SZERINT 11 FÁT VÁGTAK KI, A FAVIZSGÁLATI ANYAGOK VISZONT MINDÖSSZE EGYETLEN FA ESETÉBEN EMLÍTENEK KORHADÁST

Arra a kérdésre viszont már nemleges választ adott a képviselő, hogy szükséges volt-e ilyen mértékű fakivágás. “A kivitelező (értsd: a városvezetés) az építkezések megkezdésekor, amikor azt a 11 fát kivágták, amelyet előzetesen a lakossági fórumon is bejelentettek, azzal érvelt, hogy a fák közül csak az invazívakat és azokat vágták ki, amelyeknél ez egészségügyileg indokolt volt. Ennek ellentmond, hogy a kikért tervek és favizsgálati anyagok (amelyek magát a konkrét favizsgálati lapot nem tartalmazzák) mindössze egyetlen fa esetében említenek korhadást, egészen pontosan így fogalmaz az anyag: „a Lőw Immánuel park parkolója melletti bálványfát megtekintették, és az alábbiakat állapították meg. A fa gyökfőjén, törzsén és vázágain korhadásnyomok, valamint hosszanti és keresztirányú repedések láthatóak. A tapasztalt jelek arra utalnak, hogy a fa állapota elkezdett leromlani. A rendellenességek keresztmetszeténél kevés a törzs és az ágak tömörségéért felelős ép rész, ezért magas a törzs- és ágtörések kockázata, ezért a fa balesetveszélyes, így kivágása szükséges”  – idézte a vizsgálati anyagban leírtakat Tóth-Benedek Csanád.

“VANNAK OLYAN FÁK, AMELYEKNEK EGYETLEN HIBÁJUK, HOGY PONT OTT ÁLLNAK, AHOL MAJD A KÉT SZOBOR FOG ÁLLNI”

Hozzátette, a fa, amely esetében a vizsgálat is igazolta a korhadást egy bálványfa, ami igen invazív fajta. Nagyon nagy ellenállása miatt szinte bármilyen városi környezetben megél, ellenálló mindennel szemben, kiirtása igen nehéz. A téren azonban nem csak bálványfák álltak eddig, hanem hegyi juharok és vénic-szilfa is. Ezek ugyan nem invazív fajok, és a térrendezés kapcsán megkapott anyagokban nem is jelölik őket betegnek, így nem maradt más hibájuk, minthogy pont ott álltak szegények, ahol most a két szobor fog állni. 

“A SZOBOREGYÜTTEST TÖBBFÉLEKÉPPEN IS MEG LEHETETT VOLNA TERVEZNI”

A képviselő arról is beszámolt, hogy a tervdokumentáció szerint Szeged egykori két tudós rabbijának, Lőw Lipótnak és Lőw Immánuelnek emlékműve a közforgalom felé irányulnak, valamint egymással kommunkálva is egységet alkotnak, utalva a névadók összetartozására is. “Ha megnézzük a tervrajzot, akkor látható, hogy a járda szélén álló fák pont ott álltak, ahová a tervek szerint a két szobor kerül. Ha megmaradtak volna, akkor a „két szobor közötti kommunikáció” nem jöhetett volna létre” – világított rá a képviselő. “A magam részéről én úgy gondolom, hogy a két Lőw kapcsolatát bemutató szoboregyüttest többféleképpen meg lehetett volna tervezni, anélkül, hogy emiatt feleslegesen tüntessünk el fákat a városból” – fejtette ki véleményét Tóth-Benedek Csanád. 

SZÜKSÉGES LENNE A ZAJSZENNYEZÉS CSÖKKENTÉSE

A képviselő arra is kitér, hogy ismerve az Attila utcán áthaladó trolik és buszok jelentős forgalmát, a tér zavartalan használatához szükséges lenne a zajszennyezés csökkentése. A kialakított pihenőövezeteket azonban a tervrajz szerint a szobrokon és a majd telepítendő fákon kívül más nem védi, amelyek lassú növekedése miatt zajfogó képességük egyelőre csekély.

Az MKKP képviselője arra is javaslatot tesz, mit lehetne a beruházás során máshogy csinálni. ” Az útburkolat és a tér közé – legalább a szobrok előtti tér mellett – mindenképp hasznos lenne egy cserjesor, ami elválasztja a teret az úttól, és szűri a zajt és a szmogot is. Nem tudjuk, hogy pontosan hogyan fog történni a zöld területek rendezése, de bízzunk benne, hogy a tér talajának teljes átmozgatásával, mert a tervben jelenleg szereplő (fák alatt 1m*1m*1m, cserjék alatt 40cm, gyep alatt 20cm) talajcsere nem elegendő a növények számára” – írta.

“REMEK ALKALOM LENNE MOST MIYAWAKI MINI-ERDŐ TELEPÍTÉSÉRE”

Ugyanakkor célra vezetőnek tartaná az úgynevezett Miyawaki mini-erdő telepítését. Mint magyarázta, a Miyawaki mini-erdő egy gyorsan növekedő, biodiverz ökoszisztéma, aminek a segítségével városokban is gyorsan kis kiterjedésű erdőcskék hozhatók létre. A módszer lényege, hogy 15-30 különböző fa- és cserjefajt ültetnek egymás mellé nagyon sűrűn. Ezek a növényközösségek nagyon jól együttműködnek és alkalmazkodnak a helyi időjárási viszonyokhoz.

SOK JÓ ÉS HASZNOS ELEMET IS TARTALMAZ A BERUHÁZÁS TERVE

Tóth-Benedek Csanád azt is leszögezi, a hibák ellenére sok olyan elemet is tartalmaz a beruházás, ami üdvözlendő. “Aki járt bármikor az Attila utcán, láthatta, hogy a régi kék kerítéshez lépten-nyomon biciklik voltak rögzítve. Ehelyett a város tovább népszerűsítve a kerékpározást kerékpártárolókat helyez el a tér két oldalán. Külön öröm, hogy a Lőw Lipót tér nyúlványában egy magaságyás kerül kialakításra. Reméljük, hogy ez csak egy lépés a sok közösségi kert létrehozásában. A tervrajzon szereplő szabadtéri sakkasztal és csocsóasztal szintén olyan térelemek, amelyek sokakat ösztönözhetnek a térre való kilátogatásban” – zárta gondolatait. 

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: ketfarkukutya.mkkp.party

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb