Közélet

“Arra az eszmeiségre, amit Báthory István megtestesít, nagyban építhetünk a jövőben is” – mától hivatalosan is új nevet kapott a Ságvári Gimnázium Szegeden

Mint megírtuk, ma az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén hivatalosan is új nevet kapott az intézmény. Az egykori Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumot Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel királyról, a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem alapítójáról, a legsikeresebb magyar politikusok egyikéről nevezték el.

Hivatalosan is új nevet kapott az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, immár Báthory István nevével fémjelzett intézménybe járhatnak a szegedi diákok. Az intézményt az egykori erdélyi fejedelemről és lengyel királyról, a kolozsvári egyetem alapítójáról és a legsikeresebb magyar politikusok egyikéről, Báthory Istvánról nevezték el.

BÁTHORY ISTVÁN ESZMEISÉGÉRE BÁTRAN ÉPÍTENI LEHET

A témában Prof. Dr. Széll Mártát, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettesét kérdezte a Rádió 88, aki kiemelte, hogy a mindennapokat illetően nem fog változni az élet az iskolában, de úgy véli, minél értékekkel telibb a múlt, amelyre építhetnek, annál sikeresebb jövőt hozhatnak létre. “Báthory Istvánra úgy tekinthetünk, mint arra a magyar államférfire, aki nem csak korábban, hanem összességében is végtelenül sikeres volt” – hangsúlyozta Prof. Dr. Széll Márta, majd hozzátette, hogy “arra az eszmeiségre, amit Báthory István megtestesít, nagyban építhetünk a jövőben is.” A stratégiai rektorhelyettestől azt is megtudták, hogy Báthory István rajongott a könyvekért és az olvasásért. 2015-ben lett egyébként a korábban Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskolából Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Most pedig döntés született az újabb hivatalos névváltoztatásról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb