Szegedi Arcok

Újjáéledt hagyományt tart meg az SZTE, így köszöntik az új tanévet: szombaton talárban vonul fel az egész professzori kar Szegeden

Szeptember 7-én délelőtt köszönti a város és a diákság a Szegedi Tudományegyetem új tanévét, és a professzori karát – tudtuk meg az egyetemtől. Mint kiderült, az SZTE nagytekintélyű taláros testülete 8 óra 40 perctől, a Dugonics téri Rektori Hivataltól vonul az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjához, ahol 10 órakor kezdődik a tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés.

Mint megtudtuk, az európai egyetemi hagyományt követi a talárt öltő szegedi professzori kar. A nagytekintélyű egyetemi testület tagjai alkotta menet 2024. szeptember 7-én, szombaton 8 óra 40 perckor a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalától indul az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ elé. Az egyetemi, az európai, a magyar és a városi zászlókkal kísért professzori kar ekkor elsétál a tudós Dugonics András szobra, majd az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar újjászületett épülete mellett, és a Petőfi sugárúton haladva jut el az Ady térre.

MEGÚJULT KARIKÓ KATALIN KIÁLLÍTÁSA SZEGEDEN

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár kiállítási terében 9 óra 30 perckor leleplezik a „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című megújított kiállítást is. Az SZTE Nobel-díjas kutatói előtt tisztelgő interaktív egyetemtörténeti tárlat Szent-Györgyi Albert munkásságát is bemutatja. Ezek után az SZTE JATIK kongresszusi termében 10 órakor kezdődik az új felsőoktatási tanévet megnyitó ünnepség.

1996-BAN ÉLEDT ÚJJÁ A HAGYOMÁNY

Emlékezetes, hogy a szegedi felsőoktatási képzés 75. évfordulója alkalmából, 1996-ban éledt újjá az európai hagyomány: az universitas rektori épületéből az ünnepély helyszínére vonult a tudományegyetem professzori kara, a nagytekintélyű taláros testület. Az egyedi látványosság arra is alkalmat adott, hogy a város lakói együtt ünnepeljenek az egyetemi polgárokkal.

A szegedi universitas létrejötte, 2000 után a Szegedi Tudományegyetem szenátusa tanévnyitó ünnepi ülésére is rendre a Dugonics térről indul a professzori kar menete. Hagyomány az is, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektora és rektorhelyettesei a bársonyvörös, míg a tizenkét kar dékánja és a professzorok az adott intézményi egység jellegzetes színével díszített talárt öltik magukra. Az egyetemi díszruha tartozéka a rektor és a dékánok süvege, illetve az egyetemi méltóságok által viselt láncos jelvények. Az SZTE szenátusa ünnepi ülésének kezdetét is az egyetemi hajdú koppintása jelzi a díszes rektori pédummal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb