Szegedi Arcok

Közzétette az SZTE, hogy hány új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait Szegeden

Új közösség, rengeteg információ és gondoskodó egyetemi közeg várja a Szegedi Tudományegyetemet választó új, külföldi hallgatókat – írta az intézmény szerkesztőségünknek. Mint megtudtuk, szeptember 3. és 6. között, háromnapos egyetemi orientációs programsorozat segít a több mint 100 országból érkező 1200 fiatalnak a beilleszkedésben.

A 2024/25-ös tanév felvételi és beiratkozási statisztikái alapján több mint 1200 beiratkozó külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A különböző ösztöndíjprogramokkal érkező és a fizetős képzéseken részt vevő, összesen 103 országot képviselő hallgatókat háromnapos rendezvénysorozattal köszöntik az SZTE-n szeptember 3. és 6. között. A program megnyitóján Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes köszöntötte a legújabb külföldi egyetemi polgárokat.

VEZETŐ KIVÁLÓSÁGI KÖZPONT LETT AZ SZTE

“A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt évek elhivatott erőfeszítéseinek köszönhetően az oktatás, a tudomány és a betegellátás egyik vezető kiválósági központjává vált. Eredményeink megmutatkoznak a nemzetközi rangsorokban. A 2024-es Academic Ranking of World Universities (ARWU) szerint az SZTE Magyarország legjobb egyeteme, és világszerte a legjobb egyetemek közé tartozik” – hangsúlyozta köszöntőjében Prof. Dr. Széll Márta.

ÁTADJÁK AZ SZTE START ÖSZTÖNDÍJAT

Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által szervezett orientációs rendezvényen a diákok megismerkedhetnek mentoraikkal, informálódhatnak a hallgatói szolgáltatásokról. Az elsőéves külföldi hallgatókat köszöntő rendezvénysorozat részeként csütörtökön átadják az SZTE START ösztöndíjakat. A beilleszkedést és az egyetemi tanulmányokat segítő 500 eurós támogatást tizenkét hallgató nyerheti el.

A LEGTÖBBEN KÍNÁBÓL ÉS NÉMETORSZÁGBÓL JÖTTEK

Az idei évben mintegy 800 új nemzetközi költségtérítéses hallgató kezdheti meg tanulmányait. Közülük legtöbben kínai, német, török és iráni állampolgárságúak, de érkeznek izraeli, francia és iraki hallgatók is. Ezen hallgatók körében legnépszerűbbek a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar képzései.

9 EZER ELSŐS LESZ SZEGEDEN

Nagy számban érkeznek hallgatók a különböző ösztöndíjprogramokkal is. Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal 230 diákot várnak a szegedi egyetemre, az ERASMUS+, CEEPUS és IISMA mobilitási programok keretében 194 külföldi hallgató lesz idén SZTE gólya. A 2024-es felvételin összesen több mint 9000 elsős nyert felvételt az SZTE-re. 500-an szakirányú továbbképzésen, több mint 100-an részismeretszerző képzésen kezdik meg tanulmányaikat a szegedi egyetemen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb