Kikapcs

Magyarország egyik legveszélyeztetettebb hüllőfaját csodálhatjuk meg a Szegedi Vadasparkban, jön a rákosi vipera nap!

Immár hagyomány, hogy szeptember első szombatján a Rákosi Vipera Védelmi Life Program több helyszínen tart bemutatót Magyarország egyik legveszélyeztetettebb hüllőfajával kapcsolatban, amelynek kipusztulástól való megmentése a hazai természetvédelem sikertörténete. Az egyik helyszín a Szegedi Vadaspark lesz, ahol élőben is találkozhatunk a viperával.

A program célja pont az, hogy eloszlassák a viperákkal kapcsolatos félelmeket, és felhívják a figyelmet a védelmének szükségszerűségére. Szeptember 7-én, szombaton 10.00 és 15.00 között várják a látogatókat az európai részlegen körbehaladó Medve-ösvény bejáratánál kialakított standon, ahol akár kígyót is lehet simogatni, igaz, ott nem viperát!

AZ ÉVES VIZSGÁLATOT IS MEG LEHET SASOLNI

A rákosi viperát viszont egész közelről is meg lehet majd figyelni 14.30-kor, a Sancer-tó melletti szabadtéri terráriumnál, ahol a nyilvános éves vizsgálatukat Halpern Bálint, a Rákosivipera-védelmi Központ szakembere tartja.

HAZÁNKBAN 2 MÉRGES KÍGYÓFAJ ÉL

A Vadaspark felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon két mérges kígyó faj él, ezek közül a keresztes vipera az, amelynek mérge veszélyes lehet az emberre, míg a rákosi viperáé nem. Ez utóbbi fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, így az élőhelyeinek eltűnése és a félelemből adódó szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a rákosi vipera is éppen olyan fontos része a hazai faunának, mint más, közismertebb és közkedveltebb állatfajok. A LIFE által támogatott rákosivipera-védelmi programnak köszönhetően ezek a kígyók megmenekültek a kipusztulástól, a Rákosivipera-védelmi Központban mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével, amely az hazai természetvédelem egyik legnagyobb sikere.

SZEGEDEN TÍZ ÉVE LÁTHATÓ RÁKOSI VIPERA

Szegeden immár 10 éve látható kültéri terráriumában a rákosi vipera, a Vadasparkon kívül csak a budapesti és bécsi állatkertekben találkozhatnak velük a látogatók. A biztonságos és kényelmes, többek között földalatti búvóhellyel ellátott otthonukban szoktak áttelelni, ahol márciustól novemberig láthatók a felszínen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb