Szegedi Arcok

“Ahány gyerek, annyi szék” – köztéri kiállításon mutatták be a Széchenyi téren, hogy milyen sokan maradtak a Wesley iskola bezárása miatt oktatás nélkül Szegeden

“Ahány gyerek, annyi szék” – ezzel a címmel hirdetett egy eseményt az MKKP és az aPont Szeged péntek reggelre, méghozzá a Széchenyi térre. A helyszín megtelt székekkel, szám szerint százötvennel, ugyanis ennyi gyermek maradt egy hete iskola nélkül Szegeden, amikor a kormányhivatal bezáratta a Wesley-iskolát a városunkban.

Azt írják, hogy a kormány a MET iskoláinak működési engedélyét augusztus 30-án visszavonta, ennek az intézkedésnek pedig hátrányos helyzetű gyerekek lettek az áldozatai.

LÁTHATATLANOK MARADNAK, HA NEM FIGYELÜNK ODA RÁJUK

“Ők azok, akik a határozat után három nappal kezdődő, várva várt tanévet nem tudták elkezdeni, és ezek a gyerekek láthatatlanok maradnak, ha továbblépünk a hírek fölött, és nem figyelünk oda rájuk. Ezért a Szegeden 150 gyereket, és ugyanennyi családot sújtó intézkedés miatt köztéri kiállításra visszük a működési engedélyétől megfosztott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium volt tanulóinak székeit, hogy egyben lássuk, hányan is vannak, és milyen problémákkal küzdenek azok a gyerekek, akik a kormány számára a nullánál is kevesebbet jelentenek” – írták az eseményben.

IRTÓ NEHÉZ ÚJ SULIT TALÁLNI

Nagyon nehéz új iskolát találni a suli nélkül maradt diákoknak, ugyanis több mint 60 százalékuk sajátos nevelési igényű (SNI) gyerek, azon belül a legtöbbjüket autizmus spektrumzavarral diagnosztizáltak. Több gyermeket is felvettek másik iskolába, azonban volt, akit el is küldtek másnap. A kormányhivatal ugyan a közzétett határozatában kijelölte azokat az oktatási intézményeket, amelyekbe fel kell, hogy vegyék a gyerekeket, ám úgy fest, hogy ez mégsem ment olyan könnyen. Az Oktatási Hivatal csütörtökön felszólította a határozatban kijelölt iskolákat, hogy fogadják be a gyerekeket, tehát elvileg minden diáknak lesz helye Szegeden. Ám az a kérdés, hogy kényszer alatt ez mennyire lesz jó a gyerekeknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb