Közélet

Jönnek a legújabb bejelentések, kamerák elé áll Gulyás Gergely és Vitályos Eszter – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Mint ahogyan arról tegnap beszámoltunk, ma délelőtt 10 órakor érkezik a következő Kormányinfó, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő részvételével – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az eseményen valószínűleg Orbán Viktor Kötcsén felvázolt, új gazdaságpolitikáról tett kijelentései kerülnek majd előtérbe.

A csütörtök délelőtti Kormányinfón mindezek mellett szó eshet többek között:

  • arról a híresztelésről is szó eshet, amely szerint Varga Mihály lesz a jegybank új elnöke,
  • Nagy Márton pedig a csúcsminiszter.

Orbán Viktor az ülés előtt mindössze annyit írt, hogy hangolódik. Legutóbb augusztus végén tartottak Kormányinfót, ahol Magyar Péter kórházas országjárása mellett a budapesti korrupciós botrány is téma volt.

Ahogy mindig, úgy most is élőben tudósítunk majd az eseményről a Szeged365-ön.

FRISSÍTÉS (10:17): KEZDÜNK

FRISSÍTÉS (10:10): BEPERELHETI A KORMÁNY AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGOT

Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, hogy Bóka János uniós miniszter tárgyalhat az Európai Bizottsággal a migráció miatti Magyarországra kiszabott bírság kapcsán. Magyarországra senkit sem lehet betelepíteni, a határt megvédjük – mondta a poitikus. Az igazságügyi tárca pert indíthat a bizottság ellen a határvédelmi költségek kifizetése kapcsán. Kétmiliárd eurót költöttünk erre – írja a 24.hu.

FRISSÍTÉS (10:15): ÁTLAGKERESETHEZ KÖTNÉK A MINIMÁLBÉRT

Nagy Márton nemzetgazdadsági miniszter a munkaadókkal fog tárgyalni a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Több éves megállapodást szeretnének, a bruttó átlagkeresetehez kötnék a minimálbért, cél, hogy utóbbi minél magasabb legyen. A minimálbér 250 ezer, a garantált bérminimum 700 ezer ember fizetését határozza meg, szeretnék hogy utóbbi is növekedne, és erről lenne megállapodást.

FRISSÍTÉS (10:18): SZAKMUNKÁS HITELT VEZET BE A KORMÁNY JANUÁR 1-TŐL

Szakmunkás hitelről is tárgyaltak, de ez a munkavállalók szélesebb körét érné el és hasonló lenne a diákhitelhez. A cél, hogy egyszerű és gyors hitelhez jussanak azok, akik 18 éves koruktól dolgoznak. A részleteket a gazdasági miniszter dolgozza ki, az január elsejével léphet hatályba.

FRISSÍTÉS (10:20): GULYÁS GERGELY: TÁRGYALUNK A JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRŐL

A kormány tárgyalt a jövő évi költségvetés egyes elemeiről, Nagy Márton fog tárgyalni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal. A cél az, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum jelentősen növekedni tudjon, erről a munkavállalóknak és a munkáltatóknak kell megállapodnia, és ha ez sikerül, akkor a kormány ezt törvénybe foglalja.

A kormány szeretne egy több évre szóló megállapodást kötni a stabilitás jegyében, és szeretnék a bruttó átlagbérhez kötni a minimálbért, mert ez általános béremeléshez vezet. A garantált bérminimumnak még nagyobb jelentősége van, mert 700 ezer ember keresi ezt, szeretnék, ha megállapodás születne erről – közölte a Telex.

FRISSÍTÉS (10:24): AZ EZER FORINTOS FOGLALÁSI DÍJRÓL MÉG NINCS DÖNTÉS

Takács Péter egészségügyi államtitkár ezer forintos időpontfoglalási díj bevezetéséről nyilatkozott. Gulyás szerint nincs ilyen döntés, de azt könnyű belátni, hogy ha valaki nem megy el időpontra, miközben foglalt, az nem helyes és a többi beteg érdekét sérti.

FRISSÍTÉS (10:27): A MINISZTERELNÖK NEM KÉSZÜL KORMÁNYÁTALAKÍTÁSRA

„A miniszterelnök kormányátalakításokra nem készül” – mondta Gulyás a felröppent pletykákra reagálva. A Magyar Nemzeti Bank következő elnökét pedig időben be fogja majd jelenti Orbán Viktor, közölte.

FRISSÍTÉS (10:32): AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL IS SZÓ ESETT

Az önkormányzatiság ügyében Gulyás azt mondta, a jegyzőknek nem lesz a kormányhivatal a munkáltatója, a helyi iparűzési adóról pedig azt mondta, az egy helyi adó, azt nem tudja a magyar állam beszedni, olyan javaslat pedig soha nem volt a kormány előtt, hogy ez ne a területi fejlesztéseket szolgálja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb