Kikapcs

Nemzetközi szinten is elismert művész munkásságából nyílik kiállítás hamarosan a Reök-palotában

Vonal mágia címmel Részegh Botond csíkszeredai festő- és grafikusművész munkásságát bemutató tárlat nyílik október elején a szegedi Reök-palotában – tájékoztatta Kertész Lilla, az összművészeti központ sajtóreferense pénteken az MTI-t.

EURÓPA SZERTE ÉS AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN IS KIÁLLÍTOTT MÁR

A közlemény szerint Részegh Botond a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakának elvégzését követően a budapesti Képzőművészeti Egyetem doktori iskolájában tanult, 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíját is elnyerte. Egyéni alkotói gyakorlata mellett a művészetszervezés, az alkotóművészet elméleti síkján is tevékenyen, otthonosan mozog: 2011 óta a csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti vezetője. A nemzetközi szinten is elismert művész Magyarország és Románia mellett kiállított már Ausztriában, Finnországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Belgiumban is, önálló tárlatai mellett csoportos bemutatók szereplőjeként is.

Október 4-től a képzőművész kirobbanó energiával és zsigeri nyerseséggel megalkotott, költészetet, történelmet, metafizikát, a művészettörténet nagyjait és a művész tulajdon, élő kortársi tapasztalatait megidéző alkotásaiból állít ki válogatást a szegedi Reök-palotában, Nátyi Róbert kurátorral közös munka eredményeképpen.

A TÁRSMŰVÉSZETEK IRÁNTI NYITOTTSÁG JELLEMZI ÉLETMŰVÉT

A művészettörténeti ihletettség mellett a társművészetek iránti nyitottság is jellemzi életművét: alkotásain felfedezhető a múlt századok nagy íróinak hatása és több ízben együttműködött kortárs írókkal, költőkkel, az illusztratív funkción túlmutató grafikákkal, társalkotóként megjelentetett kötetek létrehozása során. Visszatérő motívumkincsének magányos alakjai, anatómiai struktúrái, mozgás közben kifordult testei merész vonásokkal, érzelemdúsan megalkotott képeken jelennek majd meg a palota falain, amelyek az alkotói gondolatmenet kutatása mellett belső elmélyülésre, saját értelmezési lehetőségek keresésére invitálják a befogadót.

NOVEMBER 17-IG LÁTHATJUK A TÁRLATOT

A képzőművész magas szinten alkalmazza a festészet, a sokszorosított grafika és a szabadkézi rajz hagyományos eszköztárát, de éppolyan szívesen kísérletezik egyedi alkotói eljárásokkal is. A november 17-ig látható kiállítás ennek megfelelően a művész által használt technikák széles palettáját igyekszik bemutatni a közönségnek – áll a közleményben.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb