Szegedi Arcok

Le a kalappal: az áradó Duna elől mentene kulturális kincseket a szentesi Koszta-múzeum szegedi vezetője

Segítségét ajánlotta fel a Duna áradása miatt esetleg veszélybe kerülő közgyűjteményeknek a szentesi Koszta József Múzeum – nyilatkozta Irsai Farkas László igazgató, aki augusztus 20-án kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben is részesült. Mint elmondta, hogy a Duna áradása miatt a következő napokban, hetekben a folyó menti közgyűjtemények és más közművelődési intézmények, városi múzeumok tagintézményei, főként kisebb települések filiái, közösségi terei veszélybe kerülhetnek.

A legnagyobb honfoglalás kori leletanyagot őrző régészeti múzeumként az intézmény szakemberei komoly tapasztalatot szereztek a műtárgyvédelemben. A múzeum ezért a fenntartó szentesi önkormányzattal egyetértésben felajánlotta segítségét az állományvédelmi megelőző munkák, illetve az esetleges mentések elvégzéséhez. A közgyűjtemény technikusai egy-két napos váltásokban tudnak az adott helyszínen dolgozni

– tudatta az MTI-vel a közismert, szegedi (itt született és a városban is lakik) muzeológus-színész.

Irsai Farkas László közölte, több nagyobb Duna menti közgyűjtemény vezetőjével közvetlenül is egyeztetett, a Pulszky-társaságon, illetve a Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozatán keresztül pedig megkeresték az érintett intézményeket. Az igazgató felidézte, nem példa nélküli, hogy az árvíz miatt egy múzeumban az állomány védelme érdekében biztonsági intézkedésekre kényszerülnek.

Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban a mai napig rekordot jelentő, 2006-os árvíz idején a Vármúzeum alsó szintjét kiürítették, és a központi épület alagsori raktáraiból is a felsőbb szintekre pakolták a műtárgyakat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb