BlogSzegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: Irsai Farkas László szegedi színész játszik a filmben, amit Oscar-díjra nevezett Magyarország

Csütörtök óta már hivatalos, hogy a Blokád című mozifilm képviseli Magyarországot a 95. Oscar versenyben a „nemzetközi film” kategóriában. A Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével, Köbli Norbert forgatókönyvéből, Tősér Ádám rendezésében készült alkotás a hazai mozikban október 20-tól lesz látható, ami pedig óriási szegedi büszkeség, hogy egy szegedi színész-történész, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója, Irsai Farkas László is játszik a filmben. Amint meghallottuk az örömhírt, nem bírtunk magunkkal, felhívtuk Lacit egy exkluzív Szeged365 villáminterjúra.

A TÖRTÉNELMI PILLANAT, AMIKOR AZ 56-OS FORRADALMÁR A BLOKÁD TÚLOLDALÁN TALÁLTA MAGÁT

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 95. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. január 1 és november 30. között mutatnak be az adott országban. A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Bergendy Péter filmrendező, Kálmán András forgalmazási szakember és Novák Emil operatőr vett részt. 18 magyar mozifilm közül választotta ki a Blokádot a héttagú bizottság – jelentette be csütörtökön a Magyar Film.

Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek a drasztikus benzináremelés ellen, a demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben.

Nem csupán a taxisblokád négy napjának krónikája a Blokád: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged. A filmben a korszak meghatározó politikusai között feltűnik Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl is.

JÉGHIDEG KÉZ, PSZICHOSZOMATIKUS TÜNETEK

“Pszichoszomatikus tünetek jöttek ki rajtam” – mondta nevetve arra a kérdésünkre Irsai Farkas László szegedi színész-történész, hogy mi volt az első reakciója, amikor meghallotta, hogy a Blokádot nevezi Magyarország az Oscar-díjra. Az interjút péntek késő délután készítettük, a filmben Antall József vallatótisztjét alakító szegedi azt mesélte, másfél órával a hívásunk előtt tudta meg az örömhírt. “Láttam a neten, azonnal felhívtam Tősér Ádám rendezőt, hogy ez most komoly?” – emlékezett vissza.

“Jéghideg lett a kezem, elfogott egy lüktető érzés, szerintem enyhe pszichoszomatikus tünetek jöttek ki rajtam”

– mondta, majd hozzátette, az első gondolata az volt, hogy lesz mit mesélnie az iker lányainak, nomeg az, hogy bármi is lesz a dolog vége, nem hiába küzd, küzdenek a kulturális pályán.

KÉT ÉVTIZEDE ISMERIK EGYMÁST TŐSÉR ÁDÁMMAL

A történész és színész végzettséggel egyaránt rendelkező szegedi 20 éve ismeri a rendező Tősér Ádámot, mint mesélte, sokszor dolgoztak együtt karrierjeik során. “Ádám egy éve, tavaly szeptember-október magasságában keresett meg, azzal a kérdéssel, hogy elvállalnám-e az ’56-os forradalom utáni megtorlás időszakában játszódó jelenetben az ifjabb Vidnyánszky Attila által alakított Antall József vallatótisztjének szerepét” – emlékezett vissza, mint mondta, megtisztelő volt a feladat, a főszereplőt a mai kor egyik legnagyobb hazai színészegyéniségének tartja, de nagyra tartja Seres Zoltánt és egykori tanárát, Gáspár Tibort is, aki a filmben Göncz Árpádot formálja meg.

SPOILER ALERT, SZEGED365 MÓDRA

“Attól volt igazán izgalmas a szerep, hogy történész vagyok, sőt, pont a szovjetizálódás, az 1945 és 46 közötti és az 1956 utáni egyházpolitika a fő kutatási területem” – nyilatkozta Irsai Farkas László, aki pont a napokban olvasta ki Ungváry Krisztián új, Rákosi Mátyásról szóló könyvét. A színész szerint mindenki számára tanulságos lesz a film, hiszen Antall Józsefről a legtöbb embernek a politikus utolsó évei jutnak eszébe, azonban az ’56-os forradalom és szabadságharc során betöltött szerepéről keveset tud a társadalom.

Mint interjúalanyunk mondta, nem akar spoilerezni,

de az általa játszott, vallatásos résznél nagyon sok olyan részlet derül majd ki Antall és Göncz viszonyáról, amely eddig vagy titkos volt, vagy csak a kutatók fértek hozzá.

ISZONYATOSAN SZÁRAZ SZEMÉLYISÉG VOLT ANTALL JÓZSEF

Az interjúnk végére beszúrtunk egy politikai jellegű kérdést is, mégpedig azt, hogy 1-től 10-es skálán hová tenné Antall Józsefet, annak politikai teljesítménye alapján. Laci ki is tért, meg nem is:

“Engedtessék meg, hogy színésznyelven fogalmazzak, iszonyatosan száraz személyiség volt”

– mondta, majd hozzátette, szerinte Antall egész életvitele, személyisége a rendszerváltásra jellemző liberális rugalmasság ellentéte volt. Nincs összehasonlítási alap egy mostani politikushoz, Antall egy elméleti politológus volt, sziklaszilárd, saját elvekkel. Arra a megismételt kérdésünkre, hogy akkor most, tízes vagy nulla, Irsai Farkas László egy ötöst húzott be.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar nevezései  közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2023. január 24-án hozzák nyilvánosságra és az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 12-én kerül majd sor Los Angeles-ben.

A Blokád országos mozibemutatójára 2022. október 20-án kerül sor az InterCom forgalmazásában.

Fotók: AFP hírügynökség, Irsai Farkas László (FB)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb