Mindenmás

Az SZTE társadalmi hatását nemzetközi szinten is elismerik: rangos akkreditációt szerzett az egyetem

 Szegedi Tudományegyetem Magyarországon elsőként nyerte el az ACEEU nemzetközi szervezet „Engaged University” minősítését. Az intézmény társadalmi szerepvállalását elismerő tanúsító oklevelet 2024. szeptember 19-én adták át az ACEEU Europe-Africa Forum rendezvényén. Ezzel az egyetem újabb jeles eredményt ért el a szűkebb és tágabb környezete iránti elkötelezettsége, felelősségvállalása terén -tájékoztat az SZTE.

Magyarországon elsőként mérettette meg magát a Szegedi Tudományegyetem az Accreditation Committee for Entrepreneurial and Engaged Universities (ACEEU, Vállalkozói és Elkötelezett Egyetemek Akkreditációs Tanácsa) nemzetközi szervezet átfogó akkreditációs eljárásában, és szerzett sikeresen „Engaged University” (elkötelezett egyetem) minősítést. Az ACEEU a felsőoktatási intézmények működését és eredményességét olyan nem hagyományos szempontok alapján értékeli, mint a tudásvagyon gazdasági és társadalmi hasznosítása, vagy az egyetemen kívüli világhoz fűződő kapcsolatok gazdagsága, sokrétűsége.

AZ ÖT ÉVRE SZÓLÓ AKKREDITÁCIÓ JELENTŐS MÉRFÖLDKŐ A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZÁMÁRA

Az öt évre szóló akkreditáció megszerzése jelentős mérföldkő a Szegedi Tudományegyetem számára. A szigorú értékelési folyamat során az egyetem működésének különböző aspektusait vizsgálták, beleértve a stratégiai víziót, a szervezeti kultúrát vagy az innovációt és a társadalmi célú tevékenységek hatását. Az akkreditáció nemcsak az egyetem jelenlegi eredményeit emeli ki, hanem mércét állít a jövőbeli törekvésekhez is. Az eredménnyel kapcsolatban Prof. Dr. Rovó László rektor elmondta: „Mintegy száz évvel ezelőtt az egyetem Szegedre településével intézményünk meghatározó feladata lett, hogy a Dél-Alföld szellemi központja legyen. A most megszerzett akkreditáció elismeri közös erőfeszítéseinket, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely generációk távlatában is a körülöttünk élők javára válik. Hiszünk benne, hogy az elkövetkezendő évtizedekben ez a szerepünk még fontosabbá válik, és ez inspirál minket, hogy időről időre újragondoljuk, universitasként hogyan tehetünk még többet. Az értékelési folyamat minderre kiváló alkalmat kínált.”

A TÁRSADALMI ELKÖTELEZETTSÉG ÉS INNOVÁCIÓ ELŐMOZDÍTÁSÁT, HOSSZÚ IDŐ ÓTA SZÁMOS KEZDEMÉNYEZÉS SZOLGÁLJA

Ezek közé tartoznak az ipari partnerekkel és non-profit szervezetekkel közös oktatási és kutatási együttműködések, a közösséget megszólító programok, a támogató, szemléletformáló, tehetséggondozó tevékenységek, vagy akár az egyetemi polgárok vállalkozói törekvéseinek támogatása. Az ACEEU akkreditáció elismeri mindezeket az erőfeszítéseket és az egyetem társadalomformáló hatását. „A Vállalkozói és Elkötelezett Egyetemek Akkreditációs Tanácsa az egyetlen olyan globálisan működő minőségbiztosítási testület, amely a felsőoktatásban a vállalkozói szellem és a társadalmi elkötelezettség elismerésére összpontosít. A most megszerzett tanúsítvány jelzi hallgatóinknak, dolgozóinknak, partnereinknek és minden érintettnek az SZTE-n folyó munka eredményességét, kiválóságát, és hogy egyetemünk hatása a falainkon kívül is jelentős. Köszönjük minden oktatónak, dolgozónak, hallgatónak, aki részt vett az akkreditációs folyamatban” – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.Az akkreditációs tanúsítványt 2024. szeptember 19-én adták át ünnepélyes keretek között az ACEEU Europe-Africa Forum rendezvényén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb