Közélet

Itt az első bírság: Olvasónk a saját kapubejárójában kapott büntetést a parkolásért Szegeden

3380 forintos parkolási bírságot kapott egy neve elhallgatását kérő Olvasónk szeptember 6-án, a saját kapubejárójában, Szegeden, a Móra utcában. Mint szerkesztőségünknek írta, nem akarja annyiban hagyni az ügyet, azon gondokodik, hogy pert indít a büntetés miatt.

Mint korábban beszámoltunk róla, augusztus elsejével hatályba lépett Szegeden a parkolási rend változása, miszerint az útcsatlakozások is fizetősek lettek a zónákon belül, vagyis a kapubejárók és garázsbejárók is. Mint megírtuk, Dr. Ragány Zoltán, szegedi ügyvéd egyébként már benyújtott egy beadványt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal felé, mert véleménye szerint az önkormányzat által útcsatlakozásnak minősített területekre nem alkothatnak ilyen szabályt, mert nem adott nekik erre a törvény felhatalmazást, ezért indítványában az általa Alaptörvény-ellenesnek vélt helyzetre hívja fel Dr. Salgó László főispán figyelmét.

JELENLEG, AKI NEM FIZET, AZ SZÁMÍTHAT A BÜNTETÉSRE

Mint Dr. Ragány Zoltán korábban elmondta nekünk, a törvényességi felügyeleti vizsgálat lefolytatása nem jelenti azt, hogy mentesülnénk bármilyen fizetési kötelezettségtől. “Jelen pillanatban azt jelenthetjük ki, aki ezekben a bizonyos kapubeállókban várakozik, annak fizetnie kell, és, ha nem fizet, akkor megbüntethetik, s azt gondolom, meg is fogják büntetni” – közölte Dr. Ragány Zoltán. Arra is rákérdeztünk, ha valakit emiatt bírság sújt, van -e lehetősége bármilyen jogorvoslatra. Erről alábbi cikkünkben írtunk bővebben, melyben megtalálod videós riportunkat is az ügyben:

A BÜNTETÉS 3380 FT, VISZONT, HA NEM FIZETIK BE 15 NAPTÁRI NAPON BELÜL, 10.660 FORINTRA EMELKEDIK

Mint ahogy Dr. Ragány Zoltán is elmondta, az, hogy vizsgálatot folytat a Kormányhivatal az ügyben, még nem mentesíti a zónákon belül élőket a büntetés terhe alól. Így neve elhallgatását kérő Olvasónk autóján is landolt a “mikulás csomag” szeptember 6-án, Móra utcai otthona előtt a saját kapubejárójában. Olvasónk az alábbi dokumentumokat küldte el nekünk az ügyben:

A dokumentumokból kiderül, hogy a büntetés összege 3380 Forint, mely befizetésére 15 naptári nap áll a rendelkezésre. Amennyiben nem történik meg a befizetés, a büntetés összege 10.660 Forintra emelkedik.

Olvasónk nem akarja annyiban hagyni az ügyet, azon gondokodik, hogy pert indít a büntetés miatt.

A BÍRSÁGGAL SÚJTOTT TULAJDONOSOK KÖZIGAZGATÁSI PERT KEZDEMÉNYEZHETNEK

Dr. Ragány Zoltán korábban beavatott bennünket, hogy a Kúria előtt még az egyedi ügyben eljáró bírónak van lehetősége a jogi normának más jogszabállyal való ellentétes voltának a megállapítása érdekében eljárást kezdeményezni. “Ennek az a feltétele, hogy valaki, akit megbírságolnak a kapubejáróban való várakozásért, ő közigazgatási pert kezdeményez az önkormányzattal szemben. Egyedi ügyben ő állampolgárként megindítja azt az eljárást, -amihez egyébként minden végleges közigazgatási döntéssel szemben bárkinek joga van-, elmegy vele a Szegedi Törvényszékre, és az ott eljáró bíró dönthet úgy, hogy az adott esetben ellentétes a magasabb szintű jogszabállyal, és ő maga lesz az, aki megindítja ezt az eljárást a Kúria felé. A főispánon kívül egyedi ügyben a bírónak van erre joga” – mondta el Dr. Ragány Zoltán.

MÉG NEM ZÁRULT LE A VIZSGÁLAT

Az ügyben még augusztus végén megkerestük a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt, s azután érdeklődtünk, hol tart az ügy jelenleg. Mint válaszukban közölték, jelenleg folyamatban van a vizsgálat: “a szegedi parkolási rendelet módosításával kapcsolatos törvényességi eljárás még nem zárult le, az ügyről a vizsgálat lezárulta után adhat bővebb tájékoztatást a Kormányhivatal” – írták válaszlevelükben.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb