Kikapcs

Kemencés finomságok, frissen préselt must, és a Szeged környéki fűszerpaprika – Borszűrő Szent Mihály ünnepére készülnek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Borszűrő Szent Mihály ünnepe alkalmából a vendégek szombaton hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, részesei lehetnek egy alföldi szüretnek, frissen préselt mustot kóstolhatnak és azt is megismerhetik, hogyan dolgozták fel egykor a fűszerpaprikát Szeged környékén.

Mint megtudtuk, ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait – áll a közleményben. A látogatók találkozhatnak fafaragóval, kádárral, szűrhímzővel, Aradról érkező kézművesektől a gyöngyfűzés, a nemezelés, a gyékényezés és a bőrözés titkait leshetik el.

KEMENCÉS FINOMSÁGOK ÉS NÉPI DIVATBEMUTATÓ

A Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörnél élő hangszerműhely várja a betérőket, az udvarban kemencés finomságok sülnek. Az iparos műhelyeknél népi divatbemutatót rendeznek, és ki-ki magára is öltheti a neki tetsző viseletet, kora délután pedig patkolási bemutatót rendeznek.

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének.

Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is.

A 19. SZÁZAD ELEJÉN JELENT MEG A FŰSZERPAPRIKA SZEGED KÖRNYÉKÉN

A Szeged környéki tanyákon a 19. század elején jelent meg a fűszerpaprika, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált. Az őszi időszak egyik fontos munkálata volt a paprika betakarítása és feldolgozása, az érdeklődők ezt a folyamatot is megismerhetik. A skanzenben, bekapcsolódhatnak a paprikafűzésbe, kipróbálhatják, hogyan kell összetörni a külüvel a kiszárított paprikát, majd azt is láthatják, hogyan zajlik az őrlés a járgányos paprikamalommal. A rotundában kiállítás mutatja be a szegedi paprika termesztésének és feldolgozásának történetét.

INTERAKTÍV JÁTSZÓHÁZ VÁRJA A GYEREKEKET

A gyerekeket több portán kézműves foglalkozás, az iparos műhelyek mellett pedig a Mesekert interaktív játszóház várja. Az egybegyűlteket Fekete Antal “Puma” zenekara szórakoztatja, Varga Andreas és barátai interaktív néptáncbemutatójához a látogatók is csatlakozhatnak, a programokat a skanzenben folk kocsma és táncház zárja.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb