Közélet

Küszködik a vendéglátás? Eladó Szeged egyik ikonikus vendéglátó egysége, és egy Kárász utcai kávézó is

“Eladó a Tésztaház” – került fel a szegedi hirdetés a napokban az egyik ingatlanos Facebook oldalra, majd arra lettünk figyelmesek, hogy a Rumilé Cafe, azaz a Subway Kárász utcai egységét is eladósorba bocsájtották. Míg előbbinél az eladást nem indokolták, addig az utóbbinál családi okokra hivatkozik a tulajdonos. Sajnos az utóbbi pár évben a gazdaságuk sem dübörgött, és a legutóbbi felmérés szerint még évekig küzdhet a vendéglátás a veszteségeivel a Covid, majd az infláció miatt és erre még rájön az is, hogy hamarosan lejár a kormány tízmilliós újrakezdési hitelének hároméves türelmi ideje, így el kell kezdeni visszacsengetni a felvett pénzt a vállalkozásoknak.

A fentiek tükrében tehát nem meglepő, hogy egyre többen “szabadulnának meg” a vendéglátó egységektől, ám a fent is említett két szegedi üzletet korántsem biztos, hogy emiatt adnák el a tulajdonosok.

ELADÓ SZEGED IKONIKIUS HELYSÉGE, A TÉSZTAHÁZ

Eladó Szeged egyik ikonikus vendéglátó helyisége, a Tésztaház, amely 1998 óta szolgálja ki sikeresen a város gasztronómiai életét – írják a Facebookon megjelent hirdetésben, ahol kiemelték, hogy a helyszín a szegediek körében jól ismert és kedvelt, hiszen a Tésztaház kiváló minőségű vendéglátásának köszönhetően hosszú évek óta stabilan működik. Azt is hozzátették, hogy az étterem belseje 2019-ben egy teljes felújításon esett át, és jelenleg 43,9 millió forintért árulják a Tésztaházat üzemeltető Bt.-vel, berendezéssel, social média felületével együtt.

A KÁRÁSZ UTCAI SUBWAY-T IS ELADNÁK

A Tésztaház mellett az ingatlanos oldalakat böngészve futott elénk az a hír is, miszerint a Kárász utcai Rumilé Cafet, azaz a Subway-t is eladná a tulajdonos, aki azt írja a hirdetésben, hogy: “családi okok miatt 14 év után el kell engednem szeretett üzletem kezét, természetesen nem minden áron, reális bérleti díj vagy vételár ellenében… Szeged sétáló utcáján, a Kárász utcában 204 m²-es üzlethelyiség kiadó, illetve cégestől, berendezésestől bérleti jog eladó”. Az üzletről azt írják, hogy bár, kávézó és Subway gyorsétteremként, vendéglátóhelyként üzemel, ahol szendvicseket, ételeket, süteményeket és italokat is árulnak, valamint kiemelték, hogy

  • teljesen berendezett,
  • klímával, légcserélős/elszívós/zsírelszívós légtechnikai rendszerrel felszerelt,
  • hideg/meleg konyhás étterem üzemelésére is van engedélyük.

Sőt, 20 m² terasz engedélyük 2025 március 30-ig anyagilag rendezett, mely 40 m²-ig bővíthető.

MÉG ÉVEKIG ÉREZTETI HATÁSÁT A COVID ÉS AZ INFLÁCIÓ

A nyáron készült el a hazai vendéglátás új, statisztikai helyzetjelentése, amelyből kiderül: dacára az éttermek átlagnál magasabb áremeléseinek, a szektor még mindig a koronajárvány miatti bezárások és az infláció következtében visszaesett fogyasztás hatásait nyögi. Ezt is bizonyítja az, hogy néhány év alatt több ezer üzlet tűnt el a piacról. Íme néhány, csak Szegedről:

ÁREMELKEDÉS ÉS FOGYASZTÁS-CSÖKKENÉS

Az Economix a témában azt írja, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása tavaly – a korábbi 8-9 százalék után – csak 6 százalék volt hazánkban, mert a szektor eredményességére rányomta a bélyegét a koronajárvány miatti bezárások után az energiaválság és a háborús infláció miatti áremelkedés, a fogyasztás csökkenése. A vendéglátás válságos éveket él és még nem jutott ki teljesen a gödörből, ami azért is lényeges, mert komoly szerepe van a foglalkoztatásban: a turizmusban közel négyszázezren dolgoznak, ebből a vendéglátásban a legtöbben, megközelítőleg 130-140 ezren – mondta a lapnak Zerényi Károly, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöki tanácsadója a szervezet újonnan közzétett, ágazati helyzetjelentése apropóján. Ebből kiderül, hogy a munkavállalók száma 2021 elején volt mélyponton, akkor a vendéglátásban mintegy 50 ezerrel dolgoztak kevesebben a járvány előtti időkhöz képest.

ELTŰNT TÖBB EZER ÉTKEZŐHELY

Noha tavaly már némiképp erőre kapott a turizmus, a statisztikák szerint a válsághatások elhúzódnak. 2023 végén a vendéglátóhelyek száma összességében kevesebb, mint 45 ezer volt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a piac az egy évvel korábbihoz képest kétezer, 2019-hez képest pedig 6,4 ezer üzlettel szűkült. Érdekes tendencia, hogy eközben több munkahelyi étkezde jött létre, viszont a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma durván visszaesett: a bezárások leginkább az éttermeket, büféket és gyorséttermeket, valamint az italüzleteket, kávézókat és zenés-táncos szórakozóhelyeket érintették.

LUXUS LETT AZ ÉTTERMI ÉTKEZÉS

Az infláció miatti spórolás ugyan sokak számára a luxuskategóriába sorolta az éttermi étkezést, így a vendéglátóipar nem sokat nyerészkedhetett a megemelkedett árakon: 2023-ban az üzletek folyó áron 2326 milliárd forintos forgalma az egy évvel korábbihoz képest 1,8 százalékkal volt alacsonyabb, a járvány előtti csúcsévhez képest pedig 5,3 százalék volt a visszaesés. Az ipartestület tanácsadója kitért arra is: a turizmusnak magas az élőmunkaigénye, ahol a munkaerőhiány látványosabban jelentkezik más ágazatokhoz képest. Az automatizálás csak kevés feladatkörben jelenthet megoldást. Ha nincs munkaerő, nincs, aki kiszolgálja a vendéget, beszerezze az alapanyagot, megfőzze az ételt, kitakarítson vagy elrendezze a szállodai szobát – mondta.

2023-ban csak a szálláshelyeken és a vendéglátásban 179 és félezer főt foglalkoztattak a cégek – a munkavállalók száma a járvány előtt még közel 14 ezerrel volt magasabb.

ALACSONY BÉREZÉS

A lap szerint a gazdasági nehézségek hatására az üres álláshelyek aránya valamelyest mérséklődött, ezzel a munkaerőhiány is némiképp enyhült tavaly. A helyzet kritikusságához azonban az is hozzájárulhat, hogy a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60 százalékát sem – emelte ki a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöki tanácsadója. 2023-ban a vendéglátásban teljes munkaidőben alkalmazott emberek – felszolgálási díjat is tartalmazó – bruttó átlagkeresete havonta 339, vagyis nettó 225 ezer forint volt. Ez ugyan az éves átlagos inflációval közel azonos mértékű, 17 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest, ám az országos átlagnál jóval elmaradottabb. 

MENTŐÖVET DOBOTT A KORMÁNY, DE KETYEG AZ ÓRA

2021-ben, a Covid lezárások idején kamatmentes kölcsönnel igyekezett segíteni a magyar kormány a járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatok vállalkozásait. A koronavírus-járvány utáni nyitásra készülve akkor újraindítási gyorskölcsön hitelprogramról határozott a magyar kormány, aminek az volt a célja, hogy segítsen talpon maradni a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások.

A 10 milliós hitel nulla százalékos kamat mellett volt igényelhető a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül, amit 10 éves futamidővel és 3 éves türelmi idő mellett lehetett felvenni, ami hamarosan lejár, így ezt a törlesztőt is el kell kezdeni visszafizetni. Rengetegen éltek a lehetőséggel, Szegeden is, volt olyan, aki több vállalkozásra is igényelte a hitelt, ám a kérdés az, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, a vendéglátás küszködése mellett vissza tudják-e fizetni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb