Közélet

Eldőlt: ígéret marad csupán a nyugdíjreform

Annak ellenére, hogy a magyar kormány korábban vállalta a nyugdíjrendszer reformját az Európai Bizottság felé a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) pénzeinek megszerzéséért, most egyértelművé vált, hogy nem lesz változás.

“A Pénzügyminisztérium megerősítette, hogy nem terveznek reformot a nyugdíjrendszerben, és az eredeti ígéretekkel ellentétben a kormány nem támogatja a független szakértők javaslatait” – tudta meg a Népszava a tárca tájékoztatása alapján.

RÉSZBEN A 2026-OS VÁLASZTÁSOK MIATTI POLITIKAI KOCKÁZATOKNAK TUDHATÓ BE

Mint a Portfolio írta, a nyugdíjrendszer átalakításának elmaradása részben a 2026-os választások miatti politikai kockázatoknak tudható be. Simonovits András közgazdász a lap beszámolója szerint úgy látja, a kormány nem vállalja a reformokkal járó népszerűségvesztést, különösen a 13. havi nyugdíj kérdésében, amely a korábbi politikai kudarcok egyik oka volt. Az OECD is arra figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében szükséges lenne az előrehozott nyugdíj és a Nők40 program felülvizsgálata.

TOVÁBB NÖVEKEDHET AZ IDŐSKORÚAK ELSZEGÉNYEDÉSE

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy reformok nélkül a jelenlegi rendszer tovább növeli az időskorúak elszegényedését, miközben az átlagnyugdíj mindössze 230 ezer forint.

JANUÁRBAN EMELKEDHET A NYUGDÍJ

A költségvetési munkacsoport egyeztetett a jövő évi nyugdíjakról, januárban nyugdíjemelés lesz, februárban pedig ismét jön a 13. havi nyugdíj – írta a közösségi oldalán a pénzügyminiszter, Varga Mihály.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb