Közélet

Megszűnt az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet – teljesen új jött létre, új tanszékekkel

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karon belül az öt tanszékből (Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék, Földtani és Őslénytani Tanszék, Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék) felépülő Földrajzi és Földtudományi Intézet szeptember 30-án, ezen a néven és ezzel a szervezeti felépítéssel megszűnt. Az új Intézet neve Földrajz- és Földtudományi Intézet (Institute of Geosciences) lett.

Az Szegedi Tudományegyetemtől megtudtuk, hogy október elsejétől új szervezeti felépítéssel működik tovább a Szegedi Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézete (FFI), ahol az oktatók és a kutatók korunk legnagyobb globális természeti kihívásaira keresik a válaszokat, és ezt a hagyományokra épülő, innovatív tudást és szemléletet kívánják átadni a hallgatóiknak. A hazai földtudományi oktatás és kutatás egyik legjelentősebb bázisa úgy alakul át, hogy hatékonyabbá válik a kiválóság elérése, ösztönzése.

AZ INTÉZETET TOVÁBBRA IS PROF. DR. PÁL-MOLNÁR ELEMÉR VEZETI

Az is kiderült, hogy az új FFI oktatási területei a következők lettek, amelyekben országosan is vezető szerepet játsszanak:

  • földtudomány, geológia,
  • földrajz, geográfia,
  • környezetmérnök,
  • földrajztanár.

Kiemelték, hogy a hazai kutatási területek közül – a nyersanyagkutatásban, a terepi (in situ) és távérzékelt adatok feldolgozásában, a modellek és szimulációk alkalmazásában és fejlesztésében, az időjárás és éghajlat előrejelzésében, valamint az új és nagy nemzetközi potenciállal rendelkező, a mesterséges intelligencián alapuló módszerek fejlesztésében a meteorológiában és a geoinformatikában – vezető szerepet játszik az Intézet, amelyek támogatását szintén elősegíti az átalakulás.

Az intézetet továbbra is Prof. Dr. Pál-Molnár Elemér vezeti, aki 1992 óta folyamatosan a Szegedi Tudományegyetem alkalmazottja.

Ő egyébként 2008 óta vezeti a Földrajz- és Földtudományi Intézetet, de megbízott vezetőként irányított több tanszéket is az intézetben.

ELTELT 40 ÉV, VÁLTANI KELLETT

“Tisztában vagyunk az átalakulás szellemi örökségének felelősségével és kihívásaival, de az intézet utolsó nagy szervezeti átszervezése óta volt egy rendszerváltás, egy integráció, egy modellváltás és eltelt negyven év. A globális természeti kihívások, mint a klímaváltozás, az energiagazdálkodás, az élelmiszerellátás, a népességgel kapcsolatos kérdések mind szorosan kapcsolódnak oktatási, kutatási területeinkhez. Olyan szakembereket kell képeznünk, akik képesek lesznek válaszokat adni ezekre az égető kérdésekre. A földtudomány egyre inkább interdiszciplinárissá válik, ez követendő az oktatásban, a kutatásban és a szolgáltatásokban is. A Szegedi Tudományegyetemen összegyetemi és kari szinten is kiemelt fontosságú az interdiszciplináris kutatásfejlesztési és innovációs kiválóságra való törekvés, ami intézetünkben is alapvető, ráadásul ezt az oktatásban is erőteljesen megjelenítjük” – mondta Dr. Pál-Molnár Elemér.

NEM A KORÁBBI TANSZÉKEK ALAKULTAK ÁT, HANEM ÚJ TANSZÉKEK JÖTTEK LÉTRE

Mint kiderült, nem a korábbi öt tanszék alakult át, hanem négy jól fókuszált, növekedési potenciállal és jövőképpel rendelkező tanszék jött létre:

  • Geológia Tanszék, (Department of Geology),
  • Légkör- és Téradattudomány Tanszék, (Department of Atmospheric and Geospatial Data Sciences),
  • Természet- és Környezetföldrajz Tanszék, (Department of Physical and Environmental Geography),
  • Társadalomföldrajz Tanszék, (Department of Human Geography).

Az intézet szervezeti átalakulását alapvetően az infrastrukturális átalakulások és a megváltozott oktatási, kutatási feladatok, feltételek indokolják, alapozzák meg – emelte ki az egyetem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb