Mindenmás

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus kutatásában a szegediek is részt vehetnek, a módszerrel már a súlyos betegségek legelső tünetei is kiszűrhetőek lehetnének

Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása. Több városban, köztük Szegeden is lehet csatlakozni a vizsgálathoz.

A Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus által vezetett budapesti székhelyű Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) már tízezer embert vont be sikeresen Magyarország egyik legnagyobb léptékű tudományos kutatásába, a H4H Programba.

A CMF VÍZIÓJA EGY OLYAN JÖVŐ, AHOL A BETEGSÉGEK, MINT PÉLDÁUL A RÁK VAGY A CUKORBETEGSÉG, MÁR AZ ELSŐ TÜNETEK MEGJELENÉSE ELŐTT DIAGNOSZTIZÁLHATÓAK

E cél eléréséhez a kutatóközpont – a H4H Programon keresztül – tizenötezer résztvevőt von be, akik meghatározott időszakonként vért adnak a kutatáshoz. A kutatók a vérmintákból centrifugálással vérplazmát vonnak ki, amelyet ultrarövid impulzusú lézerfénnyel világítanak meg. Így jön létre a molekuláris ujjlenyomat, amely a vér molekuláris összetételében rendkívül kismértékű változások kimutatására is alkalmas lehet. A közlemény szerint a módszer egyelőre kísérleti fázisban van, de az előzetes eredmények biztatóak arra vonatkozóan, hogy bizonyos súlyos betegségek – úgymint a cukorbetegség vagy a rák – a kialakulás korai szakaszában észlelhetővé válhatnak.

SZEGEDEN IS LEHET CSATLAKOZNI A VIZSGÁLATHOZ

Mint ahogyan az MTI írja, az ideális alany elmúlt 50 éves, magas vérnyomására gyógyszert szed, magas a koleszterinszintje vagy koleszterincsökkentőt szed, dohányzik vagy sok éven keresztül dohányzott, de más komolyabb betegsége nincs. Az alanyok a kutatásban álnevesített módon vesznek részt. Tájékoztatásuk szerint a program a résztvevők számára lényeges előnyökkel is jár: a lézeres vizsgálaton túl a vérmintán hagyományos laborvizsgálatot is végeznek, és orvosi konzultáció során ingyenesen kiértékelik azt, ami segít az alanyok számára nyomon követni saját egészségi állapotukat. A H4H Programban számos egészségügyi szolgáltató vesz részt az ország teljes területén: Budapesten, Békéscsabán, Gyulán, Miskolcon, Orosházán, Sopronban és Szegeden is lehet csatlakozni a vizsgálathoz. 

A centrumok adatai megtalálhatók a H4H Program weboldalán (https://h4h.hu/), ahol kiválasztható a lakóhelyhez legközelebbi centrum, amellyel a megadott elérhetőségeken közvetlenül fel lehet venni a kapcsolatot. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb