Közélet

Gulyás Gergely: Rendezik a fiatalok lakhatását, a lakbéreket is megvizsgálja a kormány – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

A szokottnál később, 14:30-ra időzítette a Kormányinfót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő, akik a geszti Tisza-kastélyban tartják az eseményt.

A helyszín annak fényében azonban nem szokatlan, hogy szintén ezen a helyszínen kedd este kezdődött két napos kormányülés. A kétnapos ülésen a miniszterek a kormány őszi feladattervéről és a gazdasági semlegesség programjáról tárgyalnak.

Az ülés napirendi pontjai között szerepel

  • a munkáshitel,
  • a magyar kisvállalkozások tőkejuttatása,
  • a gyerekek után járó adókedvezmények megduplázása
  • és a 13. havi nyugdíj állandósítása is.

Emellett pedig a kormány nemzetbiztonsági kabinetje is összeült Orbán Viktor vezetésével, így ezek is lehetséges témák lehetnek a Kormányinfón – véli a Portfolio.

Ahogy mindig, úgy most is élőben tudósítunk majd az eseményről a Szeged365-ön.

FRISSÍTVE (14:35): KEZDÜNK

Némi technikai probléma adódott az elején, ugyanis sokan nem hallják Gulyás Gergely mikrofonját. A kormány kedd este óta ülésezik Geszten – ezt már Vitályos Eszter mondta, aki a helyi fejlesztésekről beszélt. Új iskola, óvoda, tornaterem épült és megújult a templom is.

FRISSÍTVE (14:37): A KERESKEDELMI HIDEGHÁBORÚ VESZÉLYES

A legfontosabb téma, amely elhangzott az ülésen az a magyar gazdaság felpörgetésének ügye – mondta Gulyás Gergely. Az új helyzet, új válaszokat kíván a világgazdaságban – utalt Orbán Viktor korábbi szavaira. A kereskedelmi hidegháború veszélyes, mert Magyarországot elzárja az exportpiacoktól. A cél, hogy a gazdaság 3-6 százalék között növekedjen. Ha ez sikerül, akkor az jó hatással lesz többek között a fizetésekre is.

FRISSÍTVE (14:38): 3 FŐ CÉLJA VAN A KORMÁNYNAK

Három fő célja van a kormánynak. A kormány

  • a lakhatás biztosítását,
  • a bérnövekedést
  • és a kkv-t méretnövelését tűzte ki célul.

A lakhatás főként a fiatalok számára ütközik nehézségbe, ezért programot hirdetnek kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására. Nagy Márton kapott felkérést erre, meg kell vizsgálnia a lakbér-szabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatokat, beleértve az Airbnb-t is. Benne lesz a csomagban a lakásépítés gyorsítása is. A bérekkel kapcsolatban az a cél, hogy több éves megállapodások szülessenek, emelkedjen a minimálbér és az átlagbér is. A kkv-k számára kidolgoznak egy programot pár héten belül. Ez a költségvetési törvény része lesz, amelyet november elején szeretnének benyújtani.

FRISSÍTVE (14:41): ELINDULT A DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁG PROGRAM

Vitályos arról beszélt, hogy a kormány elindította a digitális állampolgárság programot, amivel már mobilon is tudja magát azonosítani az ember, és ügyeket is lehet intézni az új alkalmazással. Ezt már 176 ezren töltötték le, év végére szeretnék elérni a 400 ezret, ezért mindenki buzdított arra, hogy látogasson el a DÁP honlapjára. A kormányszóvivő ezen túl beszélt a megvalósult beruházásokról is, itt volt minden óvodától a Szerencsejáték Zrt. támogatásával megvalósult játszótérig, de meder-helyreállítás és gátrendszerépítés is volt, nyilván nem függetlenül a nemrég a Dunán levonult komoly árhullámhoz. Cegléden építettek egy sváb vendégházat, valamint templomokat, és a kecskeméti Kodály Intézetet is felújították.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb