Kikapcs

“Szegeden sokadszorra is csoda volt koncertezni” – tibeti torokénekével kápráztatta el a szegedieket Karma Pema Dorje, azaz Ölvedi Gábor

“Szegeden sokadszorra is csoda volt koncertezni” – így jellemezte Karma Pema Dorje, azaz Ölvedi Gábor a Kárpátia Filmszínházban adott újabb teltházas koncertjét. A művész másodszorra járt idén Szegeden, magával ragadó előadása pedig most is mély meditációval töltötte meg a színház terét.

Ölvedi Gábor 108 perces tibeti torokének, gong, hangtál és énekelt mantrameditációs ülőkoncertje most is nagy sikert aratott Szegeden, a résztvevők az első szólóalbumról (Gate of the Mountains, 2020), a második dupla szólóalbumról (Tara, 2022), és a legújabb, harmadik, 2024-es szólólemezről (Menedék/Refuge, 2024) hallhattak dalokat a torokénekes, ütőhangszeres, multiinstrumentalista előadásában.

KONCERTJEI A BUDDHISTA MANTRÁK ÉKKÖVEKÉNT JELENNEK MEG A LEGKÜLÖNBÖZŐBB ZENEI FOGLALATOKBAN

Mint megírtuk, Ölvedi Gábor szereti egyensúlyban tartani a tradicionális hangszeres- és énektechnikákat, szakrális szövegeket az újító gondolatokkal. Mindeközben előszeretettel vonja bele a modern világ eszközeit, hangszereit és látásmódját úgy, hogy a művészi szabadságnak és fantáziának is teret ad, és a hagyományok sarokköveit is tiszteletben tartja. 108 perces mantra koncertjei a buddhista mantrák ragyogó ékkövenként jelennek meg a legkülönbözőbb zenei foglalatokban. Sokszor akár tíz hangszer is megszólal a koncerteken, a legősibb ütő és fúvós hangszerektől az olyan modern hangszerekig, mint a handpan. Több száz, vagy akár több ezeréves szakrális énektechnikákon keresztül rezegnek át a mantrák, amelyek így a legtöbbünk szívéhez utat találnak.

Információink szerint Ölvedi Gábor tavasszal ismét Szegedre látogat!

Fotók: Kárpátia Filmszínház

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb