Kikapcs

Tündöklő szépség: Szegedről, és a vármegyénkből is lehetett látni a sarki fényt

Lassan-lassan mindennapossá válnak az éjszakai sarki fény észlelések, ami nem csoda, hisz újabb erős geomágneses vihar érte el bolygónkat, így hétfő este tizenhetedszerre látszódott hazánkból az égi tünemény, és még vármegyénkből, de Szegedről is meg lehet csodálni.

Hétfőn már napnyugta után sejthető volt, hogy ismét láthatunk sarki fényt, ekkor már az Időkép azt írja, hogy több éjjellátó kamerájukon is rózsaszín derengés volt tapasztalható. Az igazi műsor azonban este 11 után következett, így újabb szemgyönyörködtető fotók készültek az idei, immár 17. sarki fényről.

Az alábbi fotókat Karcagról, Siófokról, Debrődről és vármegyénkből, Ruzsáról fotózták!

SZEGEDRŐL IS LÁTHATÓ VOLT

“Egy erdélyi barátom szólt hétfőn délután, hogy lehet este sarki fényt látni, de nem nagyon akart megérkezni. Azért, amikor az edzéssel végeztem, ránéztem egy webkamerára, és láttam, hogy északon halványan látszik már, úgyhogy Török Balázs barátommal kiautóztunk Szeged-Sándorfalva közé, ahol van egy helyem, ami viharok mellett éjszakai fotózásra sem rossz, mert tiszta és kevés a fény helyi viszonylatban” – mesélte a Szegedért Emlékéremmel kitüntetett Sütő Máté a Sokszínű Vidéknek, aki számos gyönyörű fotót készített a helyszínen.

Fotó: Sütő Máté/Sokszínű Vidék

AKÁR TÖBBSZÖR IS LÁTHATUNK MÉG SARKI FÉNYT

A közeljövőben lehet még akár többször is megfigyelni a sarki fényt. A 24.hu azt írta, hogy azoknak sem kell csüggedniük, akik lemaradtak róla. A Nap ugyanis jelenleg 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában van, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még nagy eséllyel megjelenhet hazánk felett az égi tünemény. Sőt, az észlelési valószínűség a következő 2–3 évben lesz csak a legnagyobb.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb