Kikapcs

Érkezik az év legjobban várt és eddigi legfényesebb üstököse, péntektől akár szabad szemmel is láthatjuk majd az égi vándort

Október közepén érkezik az év egyik legjobban várt üstököse, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). A kométa várhatóan szabad szemmel is látható lesz, és hasonlóan káprázatos élményt fog nyújtani az észlelőknek, mint ahogy a 2020-as C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös tette. Mindenképpen érdemes kihasználni a derült októberi estéket, hogy észleljük az égi vándort, mivel előfordulhat, hogy csak millió évek múlva tér vissza!

Október 11-től naplemente után már lehet keresni az év eddigi legfényesebb üstökösét. A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, és a legfrissebb hajnali megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Október 11-én bukkan majd fel először az esti égen napnyugta után, bár ekkor még a Nap közelsége miatt nem lesz könnyű megfigyelni. Ezt követően azonban napról napra egyre magasabbra emelkedik a nyugati égbolton. Várhatóan szabad szemmel is jól látható lesz, de egy binokulár segítségével biztosan észlelhetjük.

TELJESEN SÍK TEREP KELL

Ha meg akarjuk figyelni az üstököst, akkor október 11-én, pénteken este naplementekor a nyugati égbolt felé kell tekintenünk. Az első néhány napban különösen fontos, hogy kitakarástól mentes, teljesen sík látóhatárunk legyen. 18:40-kor a Nap már 7 fokkal a horizont alatt jár majd, az üstökös pedig 4 fokos magasságban lesz. A megtalálásában némi támpontot ad a fényes Vénusz: az üstökös kicsivel lejjebb jár az égen, mint a bolygó, és a Vénusztól 29 fokkal kell nyugati irányban keresnünk – írja a Telex.

EGYRE MAGASABBRA EMELKEDIK MAJD

A következő napokban egyre magasabbra emelkedik az év eddigi legfényesebb üstököse, így napról napra egyre jobban láthatjuk. Október 15-én, kedden már sokkal kényelmesebb magasságban, 14 fok magasan lesz este 19 órakor a Kígyó csillagképben. Szabad szemmel is jó esélyünk lesz megpillantani, mert nem sokat veszít fényességéből az előző napok után. Október 18-án, pénteken még magasabbra jut az üstökös a nyugati égen, 19:00-kor már 21 fokos magasságba ér. A kométa előreláthatólag 4 magnitúdós fényességű lesz, így az égbolt pontosan túloldalán levő 97 százalékos Hold ellenére is van esély, hogy szabad szemmel is észlelhetjük.

A SZEGEDI CSILLAGVIZSGÁLÓ IS KÉSZÜL PROGRAMMAL

Október 11-ére a Szegedi Csillagvizsgáló is programmal készül, ami a Naprendszerre épül. Könnyed ismeretterjesztő előadást fog tartani Dr. Czavalinga Donát Róbert, csillagász, de lesz távcsöves bemutató és virtuális csillagképtúra is. Derült időben megpillantható lesz több érdekes galaxis, csillag és halmaz is, hogy aztán a Szaturnusszal koronázzák meg az élményt. A látványt többek között Magyarország egyik legjobb bemutató teleszkópja, a Szegedi 50es szolgáltatja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb