Közélet

Orbán Viktor: “Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak” – elindult a csihi-puhi az Európai Parlamentben (frissítve)

Az Európai Parlament ma meghallgatja Orbán Viktort Strasbourgban. A miniszterelnök egyébként már kedden megérkezett, ahol sajtótájékoztatót is tartott. A rendezvény kisebb botránnyal indult: a DK ifjúsági szervezetének egyik tagja rontott a miniszterelnök asztalához. A miniszterelnök ezekben a pillanatokban is beszél, bemutatja Magyarország soros elnöki programját, majd pedig éles vitára lehet számítani. Várhatóan felszólal majd Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd szót kapnak a frakcióvezetők is. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke és EP-képviselője már régóta készül a vitára, igaz, nagy szócsatára nem lehet számítani, Magyarnak ugyanis csak pár perce lesz a felszólalásra. Dobrev Klára is jelezte már, hogy elsőként szól majd a miniszterelnökhöz a szociáldemokrata frakcióból. 

ORBÁN VIKTOR: “AZÉRT JÖTTEM, HOGY ÉBRESZTŐT FÚJJAK

“Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak, Draghi és Macron elnök úr példáját követem. Az Európai Uniónak változtatnia kell” – kezdte nyitóbeszédét Orbán Viktor. Elmondta, hogy első elnökségük idején is válságokat kellett kezelniük, és ezt sikerrel meg is tették. “Nem volt könnyű, de a munkánk ma sokkal nehezebb. Az unió helyzete ma súlyosabb, mint 2011-ben” – mondta. A miniszterelnök beszélt a migrációs válság fenyegetéséről, a háborúkról, melyek eszkalációval fenyegetnek. “Európát lassú agónia fenyegeti” – idézte Orbán Draghit.

KONSTRUKTÍV EGYÜTTMŰKÖDÉS

858 tanácsi munkaülés, 24 nagyköveti tanácskozás, 8 formális és 12 informális Tanács-ülés, 69 elnökségi rendezvény Brüsszelben, 92 rendezvény Magyarországon, amikre tízezer vendég jött – ez az eddigi magyar soros elnökség mérlege Orbán Viktor beszámolója szerint. Jelenleg 52 jogalkotási dosszién dolgoznak a Tanács különböző szintjein, de Orbán bejelentette, soros elnökként hajlandó megnyitni a trilógus tárgyalásokat az Európai Parlamenttel – jelenleg mindössze két dosszié kapcsán tárgyalnak, további 41 van hátra, amire várja az Európai Parlamentet – írja az Index. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy tisztességes közvetítőként és konstruktív együttműködőként tervez, de nemcsak adminisztratív feladatokat, hanem politikai feladatokat is magára vállalna soros elnökként.

A MUNKAERŐ-NÖVELÉS MELLETT SEM NŐ A GDP

Orbán ezután arról beszélt, hogy az Európai Unióban működő vállalatok mennyire vannak lemaradva technológiai kutatásokban az Egyesült Államokkal szemben, ahogy a demográfiai mutatókban is rosszabbul szerepel az öreg kontinens, mint az Egyesült Államok. Orbán Viktor szerint Európa történelme során először fordul elő, hogy a munkaerő-növelés mellett nem nő a GDP-termelés, ráadásul azt szerinte bevándorlókkal érik el a tagállamok, ami szerinte téves út. Emiatt a magyar miniszterelnök szerint a 24. órában vagyunk, majd ismét Emmanuel Macron francia elnök, valamint Mario Draghi jelentésére hivatkozva beszélt arról, hogy európai iparosításra van szükség. Ezen szerinte több dologgal lehetne segíteni, többek között deregularizációval, iparpolitika kialakításával, tőkeunió létrehozásával, valamint ismét hitet tett amellett, hogy a blokkosodás helyett kapcsolódás kellene. Emiatt versenyképességi paktum létrehozását szeretné.

KITÖRÉSI PONT LEHET AZ AKKUGYÁRTÁS

A miniszterelnök elismeréssel szólt azokról a próbálkozásokról, amelyeket Magyarországon e téren megtett. Felidézte, hogy az európai akkumulátoripar sikere egy jó példa lehet a jövőre nézve, mint mondta: „az akkumulátor technológiára fordított közfinanszírozás az elmúlt évtizedben átlagosan 18 százalékkal nőtt, és ez kulcsfontosságú volt Európa pozíciójának megerősítésében. Ma már Európa, Japán és Dél-Korea mögött harmadik helyen áll a tárolási technológiákra vonatkozó szabadalmi bejelentések terén.” Versenyképességi megállapodás elfogadását, egy versenyképességi paktum elfogadását javasolta a magyar kormányfő, mégpedig november 8-án Budapesten. A következő időszakban ez a dokumentum lehet majd egy iránytű ezen a téren az EU előtt.

MEGBUKOTT A MIGRÁCIÓS POLITIKA

A migráció kapcsán a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy arra közös uniós megoldás kell. Visszaemlékezett, hogy 2015 óta többször vitázott a migráció kapcsán az Európai Parlamentben is, de az eddigi megoldások kudarcot vallottak. “Ha egyszer valakit beengedünk, azt többet nem tudjuk hazaengedni. Egyetlen megoldás van: csak azokat szabad beengedni az unió területére, akiknek erre előzetesen megadtuk az engedélyt” – véli Orbán, aki szerint az EU mai menekültügyi rendszere nem működik, mivel az antiszemitizmust, a nők elleni erőszakot és a homofóbia erősödését hozta magával. Emiatt szerinte az EU-nak külső hot spotokat kellene létrehoznia, azaz a menedékkérőket nem az EU területén, hanem azon kívül gyűjtenék össze, majd bírálják el a kérelmeiket.

Orbán szerint a migráció a schengeni egyezményt is veszélyezteti, hiszen több tagállam is részleges határellenőrzést vezetett be. Emiatt létrehozná a schengeni csúcstalálkozókat, ahol a schengeni tagállamok vitatnák meg a közös ügyeiket, amit később nemzetközi szerződéssel intézményesítene is.

ÉRDEMALAPÚ BŐVÍTÉSPOLITIKA

Az uniós bővítéspolitikáról a magyar miniszterelnök arról beszélt, annak „érdemalapú, kiegyensúlyozott és hitelesnek” kell lennie. Szerinte a nyugat-balkáni bővítést nem csak geopolitikai érdek vezényli. Szerbiát külön megnevezte a kormányfő, aminek felvétele nélkül szerinte a Balkán nem stabilizálható. A kormányfő emlékeztetett, hogy a nyugat-balkáni országok közül több ország is van, ami már több éve várakozik a csatlakozási tárgyalások következő lépcsőfokára, amit Orbán szerint fel kellene gyorsítani.

EZ NEM EURÓPAI VÍZIÓS DALFESZTIVÁL

Orbán Viktor beszéde után több képviselő elkezdte énekelni a Bella Ciao c. olasz partizándalt, miközben megtapsolták a magyar kormányfőt. Az ülést vezető házelnök, Roberta Metsola ezután úgy intette csendre a képviselőket, hogy

“Ez nem az Eurovíziós Dalfesztivál!”

Orbán Viktor után Ursula von der Leyen szólal fel tíz percben, azután jönnek a képviselőcsoportok vezérszónokai – írja az Index.

VON DER LAYEN SZERINT TÁMOGATNI KELL UKRAJNÁT

Az Európai Bizottság elnöke utalt arra, hogy ez a meghallgatás 3 hetet csúszott a szélsőséges időjárás nyomán támadt áradások miatt. Ursula von der Leyen megemlítette, mennyi segítséget nyújtott az árvízi védekezésben az EU Magyarországnak. Ukrajna, versenyképesség, migráció – a három terület, amelyről beszélni fog az elnök asszony. A háború kapcsán felidézte, hogy az ukránok már a harmadik télnek futnak neki. Említette azt is, hogy még mindig vannak olyanok, akik Ukrajnát kárhoztatják a háborúért, és nem a támadót. Nincs olyan nyelv, ahol a megszállás a szuverenitás szinonimája lenne – mondta von der Leyen, akinek szavait taps kísérte. Az igazságos béke érdekében csak egy út van, Európa továbbra is támogatja Kijev harcát, és ennek egyik első lépése a múlt héten felajánlott 30 milliárd eurós hitel.

A vitát, és a többi felszólalót egyébként itt lehet megnézni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb