Mindenmás

Napi pakk: napsütés, Zsigmond Vilmos Filmfesztivál és csillaglesés vár ma ránk Szegeden

A reggeli esőt követően napközben már sok napsütésre van kilátásunk Szegeden, kellemes, őszies pénteknek ígérkezik a napunk. Este pedig érdemes lesz szemeinket az égre szegezni, ugyanis ritka, égi látványosságban lehet részünk, mely alkalomból programokkal is készül a Szegedi Csillagvizsgáló! Meghoztunk minden hasznos infót a reggeli kávéd mellé, itt a Napi pakk!

A Napi Pakk támogatója a Napfény Műterem Déli Ajánlata!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Brigitta, Tódor, Mária, Sándor, Csanád, Brúnó, Celina, Csák és Germán nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a tojás világnapja.
  • 61 éve halt meg Jean Cocteau francia író, filmrendező, zeneszerző és grafikus (A szépség és a szörnyeteg).
  • 138 éve Thomas A. Edison 19 évesen szabadalmaztatta első találmányát, a szavazatszámláló gépet.
  • 76 éve született Kepes András újságíró, író.
  • 64 éve Aretha Franklin életében először lépett szinpadra.
  • 37 éve sütötték meg a világ legnagyobb pizzáját, amely 94 248 szeletből állt. A pizza területe 930 négyzetméter volt, és az átmérője 43 méter. Súlya 20 tonna. (Havana-Florida)
  • 11 éve történelmi vereségét szenvedett el a magyar labdarúgó válogatott. Világbajnoki selejtezőn kapott ki a magyar válogatott Hollandia csapatától 8-1 arányban.
  • 2 éve, 96 éves korában meghalt Dame Angela Lansbury, Oscar-díjas, Golden Golbe-díjas, Emmy-díjas brit színésznő, énekesnő. (Gyilkos sorok)

TÚLNYOMÓAN NAPOS, DE SZELES IDŐ VÁR RÁNK MA SZEGEDEN

Pénteken túlnyomóan napos időre készülhetünk Szegeden. Reggel, a hajnali órákban még eshet, majd napközben már csak helyenként alakulhat ki legfeljebb egy-egy gyenge zápor. Az északi, északnyugati szél sokfelé élénk, erős lehet térségünkben. Hajnalban 8-15, délután 15-22 fokot mérhetünk.

TOSZKÁNA ÍZEI MEGÉRKEZTEK A NAPFÉNY MŰTEREMBE

A Napfény Műterembe megérkeztek Toszkána ízei! Kóstold meg a mennyei pesto alapú masni tésztájukat, amit szárított paradicsom, lágy tejszín és parmezán tesz igazán olaszossá. Kérheted natúr csirkével vagy grillezett mozzarellával is – mindenképp elbűvölnek az ízek! Nézzétek meg erről az olaszos tésztáról készült videónkat is, hogy lássátok, milyen ínycsiklandó fogás vár rátok! Engedd magad elragadni Toszkána napfényes lankáira, és élvezd a mediterrán ízkavalkádot! Egy biztos: egyszerűen nem fogsz tudni ellenállni neki!
Hívd a 0630/952-6500-as számot 10:00 órától, vagy menj el a Napfény Műterembe, ahol az őszi időre hangolt, meleg és otthonos belső térben kényeztetik az ízlelőbimbóidat. Ajándékként pedig egy pohár limonádét is kínálnak! Jó étvágyat kíván a Szeged365 csapata!

MA MEGCSODÁLHATJUK AZ ÉV LEGFÉNYESEBBEN RAGYOGÓ ÜSTÖKÖSÉT, A SZEGEDI CSILLAGVIZSGÁLÓ IS PROGRAMMAL KÉSZÜL

Október közepén érkezik az év egyik legjobban várt üstököse, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). A kométa várhatóan szabad szemmel is látható lesz, és hasonlóan káprázatos élményt fog nyújtani az észlelőknek, mint ahogy a 2020-as C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös tette. Mindenképpen érdemes kihasználni a derült októberi estéket, hogy észleljük az égi vándort, mivel előfordulhat, hogy csak millió évek múlva tér vissza!

Október 11-ére a Szegedi Csillagvizsgáló is programmal készül, ami a Naprendszerre épül. Könnyed ismeretterjesztő előadást fog tartani Dr. Czavalinga Donát Róbert, csillagász, de lesz távcsöves bemutató és virtuális csillagképtúra is. Derült időben megpillantható lesz több érdekes galaxis, csillag és halmaz is, hogy aztán a Szaturnusszal koronázzák meg az élményt. A látványt többek között Magyarország egyik legjobb bemutató teleszkópja, a Szegedi 50es szolgáltatja.

FOLYTATÓDIK A ZSIGMOND VILMOS FILMFESZTIVÁL

Az október 12-ig tartó fesztivál versenyprogramjában 9 nagyjátékfilm, 6 dokumentumfilm és 22 rövidfilm szerepel. A zsűri ezek közül választja ki a fődíjast és a kategóriák legjobbjait. A részletes programot ITT éred el.

MONDD MEG TE, KIRE LEGYEN BÜSZKE SZEGED!

A 2024-es Legszegedibb Szegediek közönségszavazás jelölési fázisa elindult! Itt az idő, hogy Te dönts arról, kik legyenek a város büszkeségei. Nincs politika, nincs klisé, csakis a szegediek véleménye számít. Ha van olyan sportoló, tanár, művész vagy gyógyító, akit szeretnél jelöltként látni, ne habozz! Jelöld őt, és Te döntheted el, ki lesz 2024-ben Szeged igazi példaképe! A folyamat rendkívül egyszerű: írd meg annak a személynek a nevét, akit szeretnél jelölni és egy rövid indoklást arról, miért érdemli meg az illető az elismerést. A nevezéseket a [email protected] e-mail címre vagy Facebook üzenetben várjuk. A levél tárgyában mindig szerepeljen: “Legszegedibb Szegediek!”

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb