MindenmásSmart Szeged

Dr. Fendler Judit Kínában van, és a BYD gyárról tárgyal! Mutatjuk mik dőlnek el éppen ezekben a pillanatokban (fotók)

Úgy tűnik, Szeged hamarosan Kína egyik legnagyobb technológiai óriásával, a BYD-vel lesz összefonódva. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kiemelt partnerré válhat a cég humán erőforrás igényeinek kielégítésében. Dr. Fendler Judit kancellár közösségi bejegyzése alapján Kínában, Sencsenben nemrég találkozott a BYD legmagasabb szintű HR vezetőivel, ahol bemutatták a vállalat jövőbeli terveit, beleértve a szegedi gyár humán erőforrás igényét.

A BYD tervezett növekedése hatalmas, és a magasan képzett munkaerő biztosításában Szeged és az SZTE kulcsszerepet játszhat. A kancellár leírása szerint a gyárhoz szükséges képzésekért az egyetem lesz a felelős, így a Szegedi Tudományegyetem előtt most nemcsak egy komoly kihívás áll, hanem óriási lehetőség is. De vajon ez tényleg az lesz? És ami még érdekesebb, vajon tényleg jó ez Szegednek?

Dr. Fendler Judit kancellár a következőket osztotta meg közösségi oldalán: #SZTE – lehetőségünk volt Kínában, Sencsenben a BYD legmagasabb szintű HR vezetőjével és kollégáival, az Overseas HR igazgatóval és az Európai HR Igazgatóval) találkozni, ahol a bemutatták, hogy milyen humán erőforrás igénnyel fog élni a gyár a következő években Szegeden. A magasan képzett munkaerő és az igény szerinti képzések tekintetében az SZTE-re számítanak. Nagy kihívást, óriási lehetőséget és nagy büszkeséget jelent ez a Szegedi Tudományegyetemnek. A BYD éves növekedési rátáját csak for info mellékelem. Az egyedülálló BYD innovációjú blade akkumulátorral működő autók már tényleg 1.000km-t képesek menni egy töltéssel!”

Szeged hamarosan komoly szereplővé válhat a nemzetközi technológiai iparban a kínai BYD gyárának érkezésével, amelyet a város vezetése – Botka László polgármester és Nagy Sándor alpolgármester – kiemelten támogat. A városvezetők teljes mértékben együttműködnek a magyar kormánnyal a gyár építésének előmozdításában, ami egyértelműen jelzi: Szeged számára nagy jelentőséggel bír ez a projekt. nyoma sincs a városban sokszor érezhető Szeged város vezetősége és a Kormány közötti ellentétnek, sőt már gyanúsan mindenki mindenkivel, mindenben egyetért. Természetesen nem kis pénzről van szó, hiszen a BYD 12 milliárdért vett új területet Szegedtől a gyárépítéshez! Nem kis pénz ez sem…

A BYD innovatív blade akkumulátor technológiája, amely már képes akár 1000 kilométert megtenni egy töltéssel, lenyűgöző eredmény. Azonban az ilyen jellegű projektek nemcsak technológiai, hanem társadalmi kérdéseket is felvetnek. Mi lesz a helyi munkaerővel? Hogyan befolyásolja ez Szeged közösségét? Vajon mindenki egyetért azzal, hogy egy ilyen nagy nemzetközi projekt hosszú távon is jót tesz a városnak?

Egy biztos: a BYD által képviselt lehetőségek és kihívások nagy hullámokat verhetnek a helyi gazdasági és társadalmi életben. Talán nem is lesz könnyű egyensúlyt találni a helyi érdekek és a globális céges elvárások között.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb