Szegedi Arcok

“Az biztos, hogy a környékről még senki nem csinált ilyet” – két vásárhelyi világutazó autóval megkerülné az afrikai kontinenst, álmaik megvalósításához támogatókat keresnek

Óriási kaland, felejthetetlen élmények, idegen, egzotikus tájak! Nagy fába vágta a fejszéjét két hódmezővásárhelyi világutazó, akik életük eddigi legnagyobb volumenű utazására, legmerészebb vállalkozására készülnek. Lévai Balázs és Nagy Sándor terveik szerint Vásárhelyről indulva, autóval körbe fogják kerülni Afrikát. Eddigi utazásaikról, s a közelgő nagy Afrika-expedícióról Nagy Sándorral beszélgettünk.

MÁR TÖBB, KÖZÖS KALAND VAN A HÁTUK MÖGÖTT

Balázs és Sándor barátsága már régre nyúlik vissza, de igazán az utazás iránti szenvedélyük hozta őket össze. Balázs már gyerekkora óta – akkor még szüleivel – járja a nagyvilágot. Sándor jóval később csatlakozott az őrületes kalandokhoz, előtte főként a családjával utazott. Ezt követően a két világutazó eljutott már együtt Afrikába, ahol 16 nap alatt bejártak 6 országot. Felfedezték a Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik, Botswana, valamint Zimbabwe vadregényes tájait. Ez volt az első közös túrájuk, majd ezt követte újabb két afrikai ország, Uganda és Ruanda. Ez utóbbi helyen megkeresték a Nílus forrását is, ami egy egészen egyedülálló, kis eldugott hely, amit megközelíteni sem könnyű a kalandvágyó utazóknak, de Balázsnak és Sándornak sikerült.

Következő útjuk során, az afrikai kontinest követően Közép-Amerika felé vette az irányt a két vásárhelyi világjáró. Ezúttal Panama volt a célállomásuk, amit keresztül-kasul bejártak egészen a kolumbiai határig. Elautóztak egészen a Pánamerikai főútvonal végéig. De bejárták együtt Kanadát és Franciaországot is, majd Irakot, mely során Hódmezővásárhelyről indulva, Törökországon keresztül az ország észak-északkeleti peremén fekvő Erbíl városáig autóztak.

EGY-EGY ORSZÁG VALÓDI ARCÁRA KÍVÁNCSIAK

Mint Sándor elárulta, útjaikat teljes egészében saját maguk szervezik le, s a céljuk, hogy megismerjék, megismertessék másokkal is az adott ország kulturáját, sajátosságait, látványosságait. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne a turistáknak szóló kirakat arcát lásssák egy-egy országnak, hanem a kendőzetlen valóságot fedezzék fel, hogy képet kaphassanak arról, ténylegesen hogyan élnek az emberek ezeken távoli helyeken.

ALAPOSAN KI KELL LÉPNI A KOMFORTZÓNÁBÓL

Sándor abba is beavatott bennünket, bár útjaik során többször voltak olyan országokban, területen, amit veszélyesnek, kockázatos úti célnak gondolhat az ember, de nekik útjaik során csak pozitív tapasztalataik voltak. Szerencsére sehol nem keveredtek semmilyen atrocitásba, a helyiekkel mindig sikerült megtalálniuk a hangot, akik mindenhol barátságosan fogadták az utazókat. Sándor elmondta, nagyon fontos a helyiek és kultúrájuk tisztelete, hiszen itt ők a vendégek, nekik kell alkalmazkodniuk a befogadó ország szokásaihoz. “Alaposan ki kell lépni a komfortzónából, az biztos” – vélte Sándor.

JÖN AZ ÚJABB NAGY KALAND: AZ AFRIKA-EXPEDÍCIÓ

A két világutazó most egy újabb nagy kalandra készül. Terveik szerint autóval Hódmezővásárhelyről indulva, Gibraltáron keresztül, megkerülnék az afrikai földrészt. “Tudomásunk szerint Magyarországról ilyet még nem vitt véghez senki. Talán a 90-es években volt egy magyar csapat, de hiába kerestem, nem találtam róluk feljegyzést a neten. Az viszont biztos, hogy Vásárhelyről, vagy a környékről még senki nem csinált ilyet” – árulta el Sándor.

ÚTJUK JÓTÉKONY CÉLOKAT IS SZOLGÁL, TÁMOGATÓKAT KERESNEK A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

Abba is beavatott bennünket, az Afrika – expedíció egy több tízmilliós túrának igérkezik, így a vásárhelyi világutazók támogatókat is keresnek a nagyszabású út megvalósításához. Terveik szerint létrehoznak egy alapítványt, mert céljaik között szerepel az is, hogy útjukat összekötik a jótékonysággal, és helyben megvásárolt adományokat visznek az afrikai iskolákba, óvodákba, illetve ottani segélyszervezeteknek. Az egész utat pedig az érdeklődők nyomon követhetik Balázs és Sándor erre a célra létrehozott Facebook oldalán, az Africa Expedition-The Great Tour / Afrika expedíció-A nagy utazás nevű oldalon, illetve készülő honlapjukon, sőt, egyéb közösségi média felületeiken is vlogokon, blogokon keresztül élhetjük át mi is a nagy utazás minden pillanatát.

2025 SZEPTEMBERÉRE TERVEZIK AZ UTAZÁST

Sándortól azt is megtudtuk, a legalább féléves Afrika-expedícióra az indulást 2025 szeptemberére tervezik, remélik, hogy addigra sikerül minden előkészületet véghezvinniük, s szponzorokat találniuk A nagy utazáshoz.

Így néz ki videón a tervezett Afrika – expedíció útvonala:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

A fotókat és videót köszönjük Sándornak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb