Kikapcs

Mi lehetünk az utolsó emberek, akik láthatják a most megfigyelhető üstököst, csodás olvasói fotót kaptunk róla hétfő estéről

Ismét megmutatta magát a C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) üstökös, hétfő este szabad szemmel is megfigyelhető volt. Már maga a látványa is gyönyörű, de azzal a tudattal, hogy talán mi lehetünk az utolsó emberek a Földön, akik láthatják, talán még egy kicsit lenyűgözőbb. Évmilliók múlva tér vissza, amikor talán már nem is fog ember élni a Földön.

Lehel olvasónknak sikerült hétfőn este 20:25-kor lencsevégre kapnia a C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) nevű üstököst. Napok óta látható az égbolton, és a szemfülesebb olvasóink is megörökítették már a nem mindennapi látványt! Mutatjuk Lehel olvasónk fotóját (köszönjük szépen!):

ÉVMILLIÓK MÚLVA TÉRHET VISSZA

Az egy-két fényévnyi Oort-felhő távolságából érkezett az üstökös, ami korábban még soha nem járt a Naprendszer belső régióiban. Távozása után pedig még nagyon sokáig nem is fogjuk látni, ugyanis a médiában elterjedt 80 ezer évvel ellentétben csak vélhetően évmilliók múlva bukkan fel ismét – mondta a 24.hu-nak Rózsahegyi Márton, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont projektmenedzsere, le sem véve szemét az égboltról. Ha meg akarjuk figyelni az üstököst, akkor naplementekor a nyugati égbolt felé kell tekintenünk.

A korábbi olvasói fotókat itt tudod megsasolni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb