Mindenmás

Szegeden is itt a körteszezon – az ősz egyik legfinomabb ajándékával új receptet is hoztunk!

Ahogy hűvösebbek lesznek a reggelek, és sárgulnak a fák levelei, megérkezik az ősz egyik legfinomabb ígérete: a körte! Elmondjuk, miért érdemes most beszerezni, mi minden jót rejt magában, és még egy villámgyors, illatos muffinreceptet is hoztunk hozzá – ez az íz garantáltan beköltözteti az őszt a konyhádba.

A Szeged365 korábban már bemutatta a nyári gyümölcsök legjavát, de most újabb favorit kerül a figyelem középpontjába: a körte! Egyre több helyi piacon és zöldségesnél találkozhatunk a friss, lédús, mézédes fajtákkal, és ahogy hűvösödik az idő, annál jobban vágyunk ezekre a természetes, őszies ízekre. Aki lemaradt volna a legutóbbi körtés inspirációnkról, érdemes visszakeresnie, de most új recepttel, új lendülettel érkezik az ősz legfinomabb gyümölcse!

A körte igazi szupersztár, ha egészséges, szezonális gyümölcsről van szó. Rostban gazdag, ami jót tesz az emésztésnek, de emellett bővelkedik C-, K- és B-vitaminokban is. Ezek támogatják az immunrendszert, különösen ilyenkor, amikor egyre több a megfázásos panasz. Alacsony kalóriatartalmú, magas a víztartalma, mégis igazi ízbomba – már csak ezért is érdemes minden nap belecsempészni az étrendbe, akár nassolnivalóként, akár sütve-főzve.

Ha szeretnéd kihasználni a szezon minden előnyét, de nincs órákig időd a konyhában ácsorogni, akkor ez a recept neked szól! A puha, szaftos muffinba kockázott körtét és durvára vágott diót keverünk – ezek adják a karakterét. A száraz alapanyagokat (liszt, sütőpor, cukor) összeöntjük a nedvesekkel (tojás, növényi ital, étolaj), majd a végén hozzáadjuk a körtedarabokat és a diót. A masszát muffinpapírral bélelt formába adagoljuk, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 25-30 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Kívül enyhén ropog, belül puha – a körte szaftossá teszi, a dió megadja a textúrát, a végeredmény pedig egy igazi őszi élmény.

A körte nem új keletű finomság: az ókori görögök és rómaiak már ismerték és termesztették, sőt, a nemesítése is több ezer évre nyúlik vissza. Több mint 3000 fajtája ismert világszerte, amelyek közül sok kiválóan alkalmazkodik a magyar éghajlathoz is. Különlegessége, hogy a héja rendkívül értékes: tele van antioxidánsokkal, ezért érdemes alapos mosás után héjastul fogyasztani vagy sütni. Ez nemcsak egészségesebb, de az ízét is gazdagabbá teszi.

A körte tehát nemcsak finom, de egészséges és változatosan elkészíthető – az ősz egyik legértékesebb ajándéka, amiből érdemes minden nap csemegézni. Próbáld ki a diós-körtés muffint, és hagyd, hogy a sütőből kiszálló illatok bearanyozzák a napodat. Nálad is elindult a körteszezon?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb