Teltház a Mikulás-borkóstolón Szegeden: a Fivérek Pincészettel, prémium tételekkel, és egy meglepetéssel a végén!

Teltház, taps és sok mosoly: pénteken a Kárpátia Borházban a Fivérek Pincészet hozta el prémium borait, a sort pedig egy friss évjáratú meglepetés nyitotta. A kóstolót Prohászka Máté vezette, a jegyek mind elkeltek, a borkorcsolya pedig szépen kísérte a tételeket. Összeszedtük a sorban szereplő borokat, az est legjobb pillanatait és azt is, miért működik ennyire a szekszárdi vonal a szegedi közönségnél.
Pénteken, december 5-én a szegedi borbarátok végigpakolták a sorokat: teltház előtt futott a „Mikulás-kóstoló” a Fivérek Pincészettel, a pultnál Prohászka Máté terelte a figyelmet és a kérdéseket. Boros témában legutóbb a Délvidék Ház különleges estjéről számoltunk be, ahol ritka magyar szőlőfajtákat kóstolt a város – ha lemaradtál róla, itt pótolhatod:
A mostani est igazi ünnepi válogatás volt. A sor egy friss évjáratú meglepetéssel indult, majd érkezett a krémes textúrájú Chardonnay Battonage és az Omnium Cuvée. A közönségkedvencnek a Choco Merlot bizonyult, amely desszertes hangulatával sok poharat megtöltött. A program végig feszesen haladt, Máté sztorijai pedig segítettek a stílusok közti váltásban. A jegyek hetekkel előre elfogytak, a 7 900 forintos belépő a kóstolót, a borokat és a borkorcsolyát is tartalmazta, ami sokaknál döntő érvnek bizonyult.
A csúcsra járatást a vörös blokk hozta. A 2022-es Cabernet Franc komoly visszhangot kapott (a sor összeállításában is „zászlóshajó”), a Cabernet Sauvignon pedig ott volt a Winelovers „100 legjobb magyar bor” válogatásában emlegetett tételek között. A finálét az Entité Cuvée adta, amely szépen foglalta keretbe az estét. A visszajelzések szerint a prémium fókusz kifejezetten jót tett: kevesebb, de erősebb történet, egységesebben felépített kóstolási ív, amelynek a meglepetés tétel adott játékos kezdést.
Nem véletlen, hogy a szegediek ennyire rezonálnak a szekszárdi vonalra: a Szekszárdi borvidék Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, ahol a kékfrankos és a kadarka mellett a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot is meghatározó. A dombsági klíma és a löszös talaj tartalmas, gyümölcsös, sokszor fűszeres vöröseket ad, amelyek szépen érnek, mégis barátságosan közelítenek a pohárból – pont olyanok, amiket egy teltházas szegedi péntek este is szívesen választ.



